Utorak, 23 Jula, 2024

Zakon u septembru pred parlamentarcima: Minimalna plaća u FBiH 1.000 KM?

Pošle godine, usvojen u formi nacrta, Zakon o minimalnoj plaći u FBiH konačno bi mogao biti usvojen u septembru, a u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH očekuju da njegova primjena počne od 1. januara 2024. godine.

Na margini

Ovim aktom najniža plaća trebala bi biti povećana na 1.000 KM, što iz SSSBiH već duže vrijeme zagovaraju.

“Iako je taj iznos danas nominalno niži u odnosu na novembar 2019., kada smo pokrenuli kampanju “10 za 1.000”, to bi predstavljalo značajno poboljšanje ekonomskog položaja radnika i radnica koji sada primaju minimalnu plaću od 596 KM, koliko je za život dovoljnim smatrala vlada Fadila Novalića”, kaže predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Za razliku od prijedloga Udruženja poslodavaca FBiH, koji podrazumijeva rast plaća do 400 KM, ali uz uvjet da se država odrekne poreza i doprinosa za uvećani dio, ovaj zakon i prijedlog Sindikata poslodavce bi obavezao da povećaju plaće ne čekajući na državu.

Dodatni profit

Upozorava da su hiljade radnika i članova njihovih porodica danas gladne i da im je 1.000 KM ogroman iznos, ali i signal da ih se ipak cijeni i da nisu na margini društva.

Uostalom, podsjeća Šatorović, to je prepoznato od nove Vlade FBiH, jer je premijer Nermin Nikšić u svom ekspozeu donošenje Zakona o minimalnoj plaći najavio kao jedan od prioriteta.

“Sigurni smo da će parlamentarci pokazati spremnost da im pruže tu vrstu podrške i da već od narednog mjeseca imamo usvojen Zakon o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 KM. Sindikat podržava i smanjenje opterećenja na rad i očekuje da će se taj paket zajedno usvojiti na zasjedanju Parlamenta u septembru. Cijenimo svakog poslodavca koji svog radnika posmatra kao ljudsko biće, a ne kao sredstvo za stvaranje dodatnog profita. Takvi poslodavci su nam sve vrijeme i davali podršku”, dodaje Šatorović.

Mislim da ćemo imati neko novo, bolje poglavlje u odnosu prema radnicima i njihovim pravima, koje je potpuno devastirao nakaradni Zakon o radu iz 2016. godine. Rezultat tog zakona je 500.000 ljudi koji su trajno napustili ovu zemlju, navodi Šatorović.

RTV Visoko/Avaz.ba/Akta.ba

povezani članci

Najnovije