Von der Leyen: Od maja do kraja augusta u BiH stiže 214.000 doza vakcina

83
German Defense Minister Ursula von der Leyen, who has been nominated as European Commission President, briefs the media after the Conference of Presidents of European Parliament's party blocs in Brussels, Belgium, July 10, 2019. REUTERS/Francois Lenoir

Od maja do kraja augusta 214.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje je finansirala Evropska unija stići će u Bosnu i Hercegovinu, potvrdila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kako je danas napisala na svom zvaničnom Twitter profilu, Evropska unija ostaje uz partnere na zapadnom Balkanu što je naglasila i u razgovoru s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltijom.

– Zajedno smo u ovome – napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi kazao je u utorak kako Europska unija šalje pomoć u vakcinama protiv korona virusa za regiju Zapadnog Balkana, uprkos trenutnom problemu nedostatka vakcina, podsjetivši da je Unija pomagala regiju od početka pandemije.

– Stalo nam je do Zapadnog Balkana čija je budućnost je u Evropskoj uniji – kazao je Varhelyi.

On je u izjavi potvrdio da EU uz pomoć Austrije regiji šalje 651 hiljadu dozi Pfizer/BioNTech vakcina, a dostava će biti realizirana u periodu od maja do augusta.

RTV Visoko/Index.ba