VOLJENA DOMOVINO – SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!

124

Danas je 1. mart – Dan nezavisnosti, jedan od najvažnijih datuma u historiji naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Obilježavanje ovog velikog praznika je prilika za podsjećanje na ključno razdoblje u kojem je naša država potvrdila historijski i državotvorni kontinuitet, sticanjem nezavisnosti, suverenosti i međunarodnog priznanja.

Na današnji dan, prije 29 godina, građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za nezavisnost. Podsjećamo, na referendumu, održanom 1992. godine, čak 64 posto građana se izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.”

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasalo je protiv.

Inače, referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljenje građana ka budućnosti zemlje, ali je, nažalost, bio i uvod u krvavu agresiju nad Bosnom i Hercegovinom.

Na referendum su izašli birači iz cijele države. Za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasali su i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci. Od tada se 1. mart smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine, 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska još i prije referenduma, 31. januara 1992. godine. BiH je do danas uspostavila diplomatske odnose sa 180 država.

Praznici kao što je Dan nezavisnosti za cilj, između ostalog, imaju očuvanje istine i dostojanstvenog sjećanja na najhrabrije sinove našeg grada i naše domovine, koji su svoja imena zlatnim slovima ugravirali u historiju slobodne, nezavisne i ponosne Bosne i Hercegovine, države svih naroda koji u njoj vjekovima žive i koji su najbolji primjer multietničnosti, tolerancije, zajedničkog života i multikulturalnosti.

Od 11 sati uslijedit će polaganje cvijeća na:

– Spomen kosturnicu borcima NOR-a,

– Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima i

– Trg žrtava genocida u Srebrenici.

Slaven Mirković