Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

NOVI OBJEKAT IZGRAĐEN U KOMPLEKSU “STAKLENOG GRADA” NA KRTNICI

Novi objekat u Staklenom gradu u konekciji sa Krtnicom sa dolaskom hladnijeg vremena postaće sve posjećeniji. Naime još od kraja marta radili su se pripreme za nadogradnju mjesta iznad Visokog gdje nije bitno odakle si, ko si, šta si, s kim si… već samo važi dal’ si raja ili nisi?

U pitanju je nova prostorija sa velikim ognjištem i par klupa kako bi se zimi moglo sjediti uz vatru. Sa tri strane novi objekat je zatvoren, a četvrta strana je otvorena za izlazak dima.

Izgradnju novog objekta većinom su radili stalni članovi „Staklenjaci“, njih oko 10, a bilo je i pomoći od drugih članova PD Visočice.

Turisti koji love energiju piramida i mjesta za meditaciju, sve češće navraćaju u prostor bez negativne energije uz antistresni program.

Rad, pjesma te puno veselja i kvalitetne zezancije. Niko to ne zna bolje od „Staklenjaka“.

Ima sigurno 15 godina, a možda i više otkako su „Staklenjaci“ lagano iz „Gorana“ pokrenuli svoju planinarsku priču prepunu pozitive. Planinarski objekti na Krtnici nekako su uvijek imali stakleno-portalski i obrazovni šmek. Modernizacija Gimnazije „Visoko“ i MSŠ „Hazim Šabanović“ uvijek je stare dijelove nekako “teleportirala” na visočke vrhove, a vrijedni planinari-neimari pravili mala čuda.

Do vrha su nekad stizali dijelovi uz pomoć konja, traktora sa lancima, a nekad se iznosilo i na leđima. Veliki broj Visočana je zaslužan za prelijepo mjesto gdje ozdravlja duša. Vikendom su tu najjači psihoterapeuti, muzikoterapeuti, gastroterapeuti… Materijalno finansijska sredstva stizala su od raje, privrednike, lokalne vlasti… ma svako je uložio dio sebe.

Sve je otključano, nema vrijednih stvari i svi mogu doći u bilo koje doba dana. Za manje od dva sata ste uz lagano pješačenje iz čaršije na „Staklenom“. Ponesete “logistiku”, a vatra i roštilj su uvijek tu. Livade na Krtnici su odlične za malu raju koja će uživati na čistom zraku kao i vi.

Imena… Prezimena… Najzaslužniji… Teško je to kad raja napravi za raju, a vazda se neko izostavi. Zato bez imenovanja.

povezani članci

Najnovije