Utorak, 23 Jula, 2024

Vlada ZDK odobrila sredstva za nekoliko visočkih škola

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici donijela je više odluka o odobravanju sredstava iz Kapitalnog transfera drugim nivoima vlasti budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport na ime sufinansiranja projekata koji se realizuju u partnerstvu sa gradovima i općinama u ovom kantonu.

U sklopu navedenog, visočkim školama su dodijeljena sredstva za sljedeće projekte:

– JU OŠ “Kulin ban” Visoko – Uređenje školskog dvorišta PŠ “Srhinje” i Sanacija i priključak škole na distributivnu hidratantsku mrežu – 23.300,00 KM
– JU OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Visoko – Priključak školskog objekta na gradsku vodovodnu mrežu – 36.600, 00 KM
– JU Gimnazija “Visoko” Visoko – Sanacija podova u učionicama – 23.000,00 KM

Gradu Visoko odobrena su sredstva u iznosu od 150.000,00 KM za završnu fazu projekta “Izgradnja novog školskog objekta Područne škole “Goduša” JU Osnovne škole “Alija Nametak” Visoko”, tako da bi učenici već tokom predstojeće školske godine mogli useliti u potpuno nov i moderan školski objekat.

Ulaganje Vlade ZDK u infrastrukturu škola predstavlja ključni korak ka unapređenju uslova obrazovanja i osiguranju kvalitetnog okruženja za učenje. Investiranje u obrazovne kapacitete ima dubok i dugotrajan uticaj na budućnost zajednice, jer stvara temelje za razvoj visokokvalitetnog obrazovnog sistema. Osim toga, ova inicijativa šalje snažnu poruku o značaju obrazovanja u društvu i postavlja temelje za dugoročni ekonomski i društveni napredak kantona, stvarajući generacije dobro obrazovanih građana spremnih za aktivno učešće u globalnim tokovima znanja i inovacija.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Dženana Čišija – ministrica finansija ZDK

povezani članci

Najnovije