Vlada FBiH s 30 milijuna maraka pomaže općinske i gradske proračune

67
MOSTAR, 16. rujna (FENA) - Vlada FBiH na današnjoj je sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, kojim se otklanjaju nejasnoće i preciziraju neke norme u postojećem zakonu. (Foto FENA/Ivan Rozic)

Vlada FBiH usvojila je odluku o dodjeli financijske pomoći gradskim i općinskim proračunima u ukupnom iznosu od 30 milijuna maraka.

Sredstva su namijenjena za sanaciju posljedica nastalih uslijed proglašene covid-19 pandemije i za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa.

– U tom smislu odvojili smo dvije linije prema općinama. Jedna je 125.000 maraka po svakoj općini po načelu solidarnosti, a koja je predviđena bez ikakvih kriterija, uvjeta, kao proračunska potpora u borbi protiv pandemije – kazao je na konferenciji za novinare federalni premijer Fadil Novalić.

Drugi dio od 20 milijuna podijeljen je na 122 projekta u zoni infrastrukture, komunalne infrastrukture, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, za što je otvoren natječaj, dodao je.

– Praktično su se sve općine prijavile, sve su bodovane po strogim kriterijama i riječ je o ukupno 122 projekta. To je jedan od malo većih investicijskih zahvata na razini općina – kazao je federalni premijer.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kojim je omogućeno izvanredno usklađivanje mirovina u Federaciji BiH.

Pojasnio je da za izvanredno usklađivanje mirovina više nije potrebno da BDP rastao minimalno 3 posto u dvije uzastopne godine.

– Pandemija nam je pokazala i ovo poskupljenje cijena, da je to nepravedno prema mirovinskom fondu, tako da smo to sveli samo na jednu godinu. Onda kada imamo pozitivan rast BDP i rast cijena da već naredne godine možemo popraviti – kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, izmjene Zakona o MIO, među ostalim, sadrži i korekciju boda za boračku populaciju s 0,5 na 1 bod.

– To sada ima istu važnost i težinu kao i svaki drugi radni staž – kazao je Novalić.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena