Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

VISOČKI AEROMODELARI UČESTVUJU NA EVROPSKOM I SVJETSKOM PRVENSTVU ZA JUNIORE

Za nekoliko dana u Francuskoj počinje Svjetsko prvenstvo slobodnoletećih modela (F1ABC), te Evropsko prvenstvo za juniore. Tamo će, unatoč brojnim problemima, otkazivanjima i zdravstvenim stanjem reprezentativaca, biti i selekcija Bosne i Hercegovine. Okosnicu selekcije ponovo sačinjavaju članovi Aerokluba „Izet Kurtalić“ iz Visokog. Doduše u podmlađenom sastavu, jer je izvršena svojevrsna smjena generacija.

Jutros su ispred klupskih prostorija za Francusku krenuli: Elmin Kerkez, Sabrija Limo i Muhamed Šahinović, koji će nastupiti u klasi F1A – jedrilice; Faruk Čabaravdić u klasi F1B – gumenjaci i biti će na startnoj stazi seniorskog takmičenja, ali se očekuju dobri rezultati u juniorskoj konkurenciji na Evropskom prventsvu, gdje je prije dvije godine zauzeo 2.mjesto u Svjetskom kupu i peto prošle sezone; te Asmir Šahinović, kao prateći član ekipe.

Ovogodišnji nastup na Svjetskom prvenstvu je za AK „Izet Kurtalić“, za Visoko i za BiH velika stvar, jer će se nakon sedam godina pauze, pandemije i odsustva zbog nedostatka finansijskih sredstava, na najvećoj svjetskoj smotri modelara, noseći državnu zastavu, pojaviti i visočki modelari. Zbog toga se zahvaljuju institucijama i sponzorima koji su ih podržali u nadanjima da se mogu ostvariti zapaženi rezultati.

povezani članci

Najnovije