VISOČANKI JASMINI ZUBIĆ URUČENA PLAKETA ZA KONTINUIRANI DOPRINOS U RAZVOJU I UNAPREĐENJU LOKALNE SAMOUPRAVE U BIH

547

U Neumu je 14. juna održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Njoj je prisustvovalo oko 80 učesnika, gradonačelnika i načelnika, predstavnika lokalnih vlasti, državnih i entitetskih vlasti, međunarodnih i domaćih organizacija i ambasada.

Svečana ceremonija je uveličana i dodjelom plakete istaknutim pojedincima i organizacijama koji su dali doprinos u razvoju i unapređenju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini i doprinos u razvoju Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Jedna od dobitnica ovoga priznanja jeste i Visočanka, Jasmina Zubić.

“Jako sam sretna i ponosna da je neko prepoznao moj trud i rad, koji je prvenstveno za korist lokalne zajednice i stanovništva koje živi u lokalnim zajednicama. Lokalne zajednice su mjesta gdje građani ostvaruju skoro 75% svojih prava, i dokle god općine igradovi ne budu imali svoju samostalnost, finansijsku autonomiju i ne budu mogli zadovoljiti sve potrebe građana u punom smislu te riječi, moramo se idalje boriti. Jako sam zahvalna Savezu gradova i općina što sam se među zvučnim imenima i međunarodnim organizacijama i imenima pojedinaca našla na ovoj listi priznanja. Drago mi je da su prepoznali moj dugogodišnji trud i rad, jer ja sam još dok sam bila općinska vijećnica 2008. godine pokrenula inicijativu da počne primjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se vratile nadležnosti, a i sredstva potrebna za njihovo finansiranje lokalnim zajednicama”, rekla nam je dobitnica priznanja u Neumu i zastupnica u Parlamentu FBiH Jasmina Zubić.

Gospođa Zubić je prilikom ovog razgovora istaknula da joj ovo priznanje znači mnogo, tim više jer se njeno ime taj dan našlo tik uz mnoga zvučna imena, između ostalih ime gospodina Mirka Pejanovića i gospodina Slaviše Šućura koji su takođe dobitnici istog priznanja, kao I Ambasada Kraljevine Švedske u BiH, Ambasada Švicarske Konfederacije u BiH, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, i drugi.

Ivana Dusper