Uskoro izrada Covid pasoša u FBiH: Kako bi trebali izgledati?

210

U narednom periodu trebala bi početi izrada privremenih Covid pasoša u FBiH. Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH su pripremili Prijedlog odluke o zaduženju Agencije za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim Covid potvrdama, te je uputili nadležnim u dalju proceduru za njeno donošenje na Vijeću ministara BiH.

TEHNIČKO RJEŠENJE

– U odluci je naveden prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sistem izdavanja digitalne Covid potvrde, njen izgled i sadržaj, kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja. Navedeno rješenje je zasnovano na tehničkim sistemima uspostavljenim na nivou EU, kaže za Oslobođenje Amel Sijerčić, glasnogovornik Agencije, kojoj će se elektronskim putem dostavljati neophodni podaci.

– Implementirao bi se sistem koji bi omogućavao zdravstvenim organima izdavanje interoperabilne potvrde koja sadrži informacije o statusu nositelja u pogledu cijepljenja, testiranja i/ili prebolovane bolesti Covid-19, na bazi prethodne elektronske razmjene podataka sa IDDEEA koja bi važećim certifikatom elektronski ovjeravala barkod izdavačima digitalne Covid potvrde, naglašava Sijerčić.

Covid potvrde biće međunarodno priznate i omogućavaće našim građanima putovanja u zemlje Evrope i svijeta. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH podsjećaju da u EU od prvog jula, kako je za Oslobođenje kazala glasnogovornica MCPBiH Sanja Vlaisavljević, počinje korištenje digitalne Covid potvrde.

RTV Visoko/Oslobođenje.ba