U ZDK-u je moguć kolektivni imunitet, ostaje da građani prihvate pozive

599

Nakon što su i u ZDK počele pristizati značajnije količine vakcina, otvorena je mogućnost za masovniju imunizaciju stanovništva. Ukoliko odgovor građana na otvorena vrata za vakcinaciju bude pozitivan, do jeseni bi se na ovom području moglo govoriti o dostizanju kolektivnog imuniteta, procjena je Kriznog štaba.  

Zdravstvenim ustanovama do sada je isporučeno oko 66.000 doza vakcina, a  više od 50 000 je utrošeno. S prispijećem novih količina, a do kraja narednog mjeseca očekuje se isporuka između 80 i 100 hiljada doza, masovnija imunizcija može početi.

„Nama je cilj da da postignemo što veći obuhvat vakcinacijom. Naše istraživanje serološko je pokazalo da 42% stanovništva u ZDK-u ima imunitet, dovoljno je još svega 20% i da postignemo kolektivni imunitet od 60%“, ističe prim. dr. Senad Huseinagić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a.

U ZDK će biti osigurana revakcinacija i za vakcinisane van BiH

Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK osigurat će revakcinaciju stanovnicima ovog područja koji su prvu dozu vakcine primili van granica Bosne i Hercegovine. Potvrdio je to član Kriznog štaba Senad Huseinagić, kazavši, između ostalog, da se u skorije vrijeme u ovom kantonu može…

U svim općinama stvoreni su uvjeti za provođenje masovnije vakcinacije, preporučeno je i formiranje mobilnih timova koji će biti na usluzi svima koji ne mogu doći do vakcinalnih punktova. Iako je stanje znatno bolje, na snazi ostaju određene mjere.

„Nemamo pacijenata težih pacijenata koji se u bolnici tretiraju od kovida 19 i zdravstveni radnici, koji su to svakako zaslužili, imaju priliku da malo predahnu2, kaže ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić  (NES).

A u  Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje trenutno nema kovid pacijenata, ovu vrstu zatišja iskoristili su da bi sve izvjesniji novi val što spremnije dočekali.

„Mi se nadamo da neće biti u mjeri u kojoj je bio do sada, pogotovu ako imamo u vidu da se provodi vakcinacija, što nismo imali prije prethodnog vala“, kaže prof. dr. Rasim Skomorac, direktor JU Kantonalna bolnica Zenica. 

Osigurana je i revakcinacija građanima koji su se, u međuvremenu, vakcinisali van granica BiH. Ostaje da građani prihvate pozive zdravstvenih vlasti, odbace dilemu da li se vakcinisati i tako svima zajedno daju šansu za uspješniju borbu protiv koronavirusa i svih njegovih sojeva.  

RTV Visoko/federalna.ba