U VISOKOM U SRIJEDU 18.MAJA, PROMOCIJA KNJIGE AKADEMIKA MIRKA PEJANOVIĆA „DRŽAVNOST BIH U XX. I XXI. STOLJEĆU“

155

U organizaciji JU Centar za kulturu, sport i informisanje Visoko, naredne srijede biće upriličena promocija knjige akademika Mirka Pejanovića, potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine , riječ je o knjizi „ Državnost BiH u XX. i XXI. stoljeću“.

„Suočeni s tvrdnjama nacionalističkih hrvatskih i srpskih intelektualaca da je Bosna i Hercegovina nedavno izmišljena lažna država, branioci zemlje su se suprotstavili tvrdnjama da BiH ima dugu historiju državnosti. U ovoj knjizi akademik Mirko Pejanović snažno dokazuje državnost BiH uz jasnu, uvjerljivu logiku i živopisne opise mnogih važnih pravnih odluka (ustava, deklaracija, zakona) od kasnog devetnaestog do početka dvadeset prvog stoljeća.

„Akademik Mirko Pejanović u ovoj knjizi, kombinirajući historiografski i politološki pristup, vrlo jasno i argumentirano dokazuje da Bosna i Hercegovina od kraja 19. do početka 21. stoljeća funkcionira kao zaseban identitet i da je svoju državnost tokom 20. stoljeća potvrđivala u dramatičnim okolnostima, praćenim ratovima i kompliciranim međunarodnim odnosima. Bolni izazovi državnosti početkom 21. stoljeća nisu ništa novo s čime se Bosna i Hercegovina nije ranije u povijesti suočavala, i što već nije uspješno ranije savladala.“, rekli su promotori u Sarajevu.

Na promociji u Visokom gost će biti: Prof. Dr. Hilmo Neimarlija profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a promotori su : prof.dr.Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i prof.dr. Pavle Mijović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Promocija će biti održana u srijedu 18.maja u prostoru KC Altindag – Visoko sa početkom u 19 sati. Mirha Ganić