Utorak, 16 Jula, 2024

U Visokom promovisana knjiga “Bošnjaci – nacija nakon genocida” autora Jasmina Mujanovića

U sklopu programa obilježavanja 29. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Gradska biblioteka Visoko u saradnji sa Gradskom upravom Visoko upriličila je promociju knjige “Bošnjaci – nacija nakon genocida” autora Jasmina Mujanovića. Riječ je o studiji koja tretira političku historiju Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, odnosno studiji koja razlaže historijski razvoj bošnjačke nacije, o knjizi koja prati osnovni tok savremenih političkih procesa u Bosni i Hercegovini, i koja utemeljeno polemizira sa budućnošću i perspektivama bošnjačke nacije i države Bosne i Hercegovine.

“Bošnjaci imaju jednu posebnu odgovornost sami prema sebi, moramo malo ozbiljnije razgovarati o političkim dešavanjima u BiH, posebno o političkim ambicijama i strategijama za bošnjački narod u narednih trideset do pedeset godina, dakle tema o kojoj mi gotovo uopšte ne razgovaramo, niti pričamo. Mora da postoji neka stvarna strategija za razvijanje domovine BiH, ali također razvijanje i artikulisanje političkih interesa Bošnjaka kao političkog faktora, odnosno najvažnijeg političkog faktora u BiH”-izjavio je za RTV Visoko Jasmin Mujanović, autor djela.

Autor u predgovoru ističe da je u bošnjačkom nacionalnom interesu osmisliti nacionalni dogovor ili program koji će osigurati apsolutan suverenitet i teritorijalni integritet države koju Bošnjaci smatraju svojom jedinom domovinom. Detaljnije gledajte večeras u informativnom program RTV Visoko.

povezani članci

Najnovije