U VISOKOM PREDSTAVLJENA POVELJA O PRINCIPIMA DRUŠTVENO-POLITIČKE ODGOVORNOSTI BOŠNJAKA

173

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine u partnerstvu s BZK „Preporod“ organizirao je Okrugli stol na temu: „Principi bošnjačkog jedinstva: realnosti ili imaginacija“. Povod za održavanje okruglog stola bila je  promocija Povelje (DEKLARACIJE) o principima društveno-političke odgovornosti svih Bošnjaka u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori, a koji obavezuju svakog Bošnjaka bez obzira na vjersko, ili političko opredjeljenje, stepen obrazovanja, spol, životnu dob, mjesto življenja i posao koji obavlja, na njihovo poštivanje i provođenje u praksi.

„Prije devet godina smo se sastali u Potičarima i okupili oko zajedničke ideje, vizije, misije i na jasnom putu uvezivanja, koordiniranja i usmjeravanja bošnjačkog nevladinog sektora. Te 2013. godine, osnovana je Asocijacija pod imenom Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija, koja će 2017. godine biti registrovana u Ministarstvu pravde BiH kao “Savez bošnjačkih organizacija”, koji kroz svojih pet regija djeluje na cijeloj teritoriji naše države. Kroz konkretne projekte a preko pridruženih članica na terenu, zalažemo se za opće dobro, društveni aktivizam, osnaživanje kapaciteta i sistemskih odgovora, odnosno učinkovitih rješenja na aktuelne probleme, izazove, zahtjeve i potrebe koje nameću okolnosti i vrijeme“- pojašnjava predsjednik Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija BiH mr. Mirsad Spahić.

Na pripremi Povelje radilo je 15 univerzitetskih profesora, a cilj je da nakon današnje promocije u Visokom, istu prihvate i u praksi primjene sve bošnjačke relevantne nacionalne institucije i organizacije, uključujući političke subjekte, organizacije kulturnog, edukativnog, humanitarnog, naučnog karaktera i sl. U ovaj projekat aktivno se uključila i BZK „Preporod“, a nakon današnjih izlaganja, diskusija i konstruktivnih prijedloga od strane eminentnih predavača  prof. dr. Ferida Muhića, prof. dr. Sanjina Kodrića, prof. dr. Envera Imamovića, prof. dr. Enesa Durmiševića, prof. dr. Amira Karića, prof. dr. Ajdina Huseinspahića i muderrisa Nezima Halilovića planirano je da se Povelja dogradi, i na potpis i primjenu, kao zajedničko dobro, ponudi svim organizacijama i institucijama koje reprezentativno predstavljaju Bošnjake.

Amra Čosić