Toplotni udar: Preko 1.000 mrtvih u Španiji i Portugalu

304

Zapadnoj Francuskoj prijeti “toplinska apokalipsa”, upozorili su stručnjaci u trenutku u kojem se u velikom dijelu Evrope bilježe ekstremne temperature.

Temperature bi mogle dosegnuti rekordne nivoe u 15 regija jugozapadne Francuske. Vatrogasci se bore sa šumskim požarima, a  hiljade ljudi su prisiljene na evakuaciju. Zbog požara u Španiji, Portugalu i Grčkoj su evakuirane još hiljade ljudi, navodi BBC.

I u Ujedinjenom Kraljevstvu očekuju se rekordne temperature. Ta zemlja je prvi put u historiji proglasila tzv. crveno upozorenje na ekstremne vrućine.

16.000 evakuiranih u Francuskoj

U proteklim danima je zbog šumskih požara u Francuskoj evakuirano više od 16.000 ljudi, a vlasti su pripremile skloništa za evakuirane. Naročito je teško pogođena Gironde, popularna turistička regija na jugozapadu Francuske. Vatrogasci pokušavaju uspostaviti kontrolu nad požarima koji su spalili više od 14.000 hektara površine od prošlog utorka.

BBC-jevi reporteri pridružili su se konvoju novinara koji su posjetili šumsko područje nedaleko od obale, gdje su turisti prije više dana napustili kampove zbog požara

Na početku se vide oblaci dima u šumi i nad njom, ali situacija se čini relativno pod kontrolom. No, što se ide dalje, situacija je sve gora.

“Odjednom smo vidjeli beskrajne džepove vatre kod ceste. Drveće gori. Vatrogasci su uz cestu i neprestano pokušavaju obuzdati najozbiljnije požare. Pokušavaju spriječiti da se požar prošiti preko ceste. Posao je paklen, a dim je sveprisutan”, navodi reporter BBC-ja. Požare pokušava ugasiti šest kanadera, dodaje novinar.

“Vatra se samo širi i širi”

Jean-Luc Gleyze, predsjednik regije Gironde, rekao je BBC-ju da se požari i dalje šire u La-Teste-de-Buchu i Landirasu zbog vrućeg i vjetrovitog vremena, što vatrogascima otežava gašenje.

“Moraju se boriti protiv vatre koja se samo širi i širi”, rekao je Gleyze, dodajući da će još sela biti evakuirano.

Zbog toplinskog vala jedan je meteorolog u razgovoru za AFP upozorio na “toplinsku apokalipsu” u nekim dijelovima jugozapadne Francuske.

Više od 1.000 mrtvih

U Španiji i Portugalu zabilježeno je više od hiljadu smrti koje se pripisuju ekstremnim vrućinama u posljednjim danima.

U centralnoj španskoj provinciji Zamora, kojom haraju požari od vikenda, tijelo pastira nađeno je u planinskom lancu Sierra de la Culebra. On je druga žrtva požara u Zamoru. Naime, 62-godišnji vatrogasac poginuo je u nedjelju boreći se s požarom.

Gori i u sjeveroistočnoj regiji Kataloniji, baš kao i u brdima Mijas u blizini Malage. Požari gutaju velike površine i u Castilli Y Leon, Galiciji i Ekstremaduri, koje će danas posjetiti španski premijer Pedro Sanchez.

Požari u Portugalu su dobrim dijelom pod kontrolom usprkos temperaturama koje su prošlog četvrtka dosegle nevjerojatnih 47  stepeni Celzijusa.

No, za trećinu Portugala i dalje je na snazi upozorenje na “ekstreman rizik od požara”, upozorila je nacionalna meteorološka agencija. Razlog je teška ili ekstremna suša u gotovo cijeloj zemlji.

Toplinski valovi sve ekstremniji

Radi se o drugom toplinskom valu koji je pogodio dijelove jugoistočne Europe u posljednjim sedmicama.

Toplinski valovi postaju sve češći, intenzivniji te traju dulje zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Enrique Sanchez, dekan Fakulteta za okoliš i biokemiju na španjolskom Sveučilištu Castilla-La Mancha, kaže da će toplinski valovi uskoro postati uobičajeni.

– Nema šanse da se temperature neće povećati, što znači da će toplinski valovi postajati sve češći, i to širom Evrope – rekao je Sanchez.


(Vijesti.ba / Index.hr)