Klub ljubitelja palačinaka i Udruženje kuhara u BiH i ove godine obilježavaju Svjetski dan palačinaka, s ciljem promocije domaćih proizvođača hrane i kulture ishrane.
Palačinke su jelo koje se, prema riječima urednika Kluba ljubitelja palačinaka Hamida Kurjakovića, priprema svugdje u svijetu i odavno su prestale biti samo dezert.
“Svi vole palačinke, jedemo ih za doručak, ručak, večeru, pripremaju se i slane i slatke i debele i tanke. Palačinke imaju i svoj Svjetski dan, a tradicija obilježavanja tog dana najduža je u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj, Italiji i još nizu zemalja”, izjavio je Kurjaković.
Klub ljubitelja palačinaka sa Udruženjem kuhara u BiH već deset godina obilježava taj dan kroz različite gastronomske sadržaje i pripreme palačinaka.
Kurjaković je naglasio da se na web stranici Kluba ljubitelja palačinaka može pronaći 500 recepata za palačinke. Obaranje Ginisovog rekorda u pripremi palačinaka u vremenu od osam sati, kako je dodao, takođe je bio poduhvat koji je bio zanimljiv dio programa Sarajevskog festivala turizma 2018. godine. Ovaj dan obilježavao se u Gradačcu, Zenici, Bihaću, Sarajevu a u pripremi je i “Palačinkijada” u Lukavcu i Tuzli.
“I ove godine očekujemo da će ljubitelji palačinaka doći na svoje i uživati u palačinkama”, dodao je Kurjaković.
BHRT.BA