Svjetski dan hidžaba: Podsticanje na vjersku toleranciju i razumijevanje

114

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog studentkinje Nazme Kan iz Njujorka koja je željela podstaći nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Odlučila se na taj potez nakon što je u Njujorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva podsticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke da samo jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

U mnogim državama se 1. februar od 2013. godine obilježava kao Dan hidžaba, koji je više nego bilo koji drugi odjevni predmet faktor prepoznavanja muslimanki širom svijeta. Hidžab se, međutim, u islamu ne tretira kao poseban vjerski simbol i obilježje, nego kao propis.

Akcija obilježavanja Dana hidžaba veoma brzo dobila je globalne razmjere, a već nekoliko godina obilježava se i u BiH.

U islamskoj tradiciji, hidžab je vjerska obaveza punoljetne muslimanke propisana osnovnim izvorima islama. Hidžab kao takav predstavlja izraz skromnosti i poslušnosti Bogu, kao i spremnost da se živi prema propisima.

U zavisnosti od države i regije, nošenje marame može biti zakonom obavezno, može se smatrati ženinim izborom, dok je u nekim zemljama parcijalno i zabranjen.

RTV Visoko/BHRT.ba