SVAKA PETA OSOBA PRIJE BI IMALA PSA NEGO BILA U VEZI

154

Istraživanje britanske organizacije The Kennel Club, posvećene brizi o psima, pokazalo je da bi svaka peta osoba radije imala psa nego bila u vezi, a čak je polovina ispitanika potvrdila da su privrženi svojim psima jer su pouzdaniji od ljudi.

Bill Lambert, predstavnik organizacije, istakao je da je u porastu broj ljudi koji bi prije dijelili svoj život s četveronožnim prijateljem, nego s ljudskim partnerom. On objašnjava da psi svojim vlasnicima daju priliku da se rasterete od problema koji ih muče u svakodnevnom životu. Šetnja sa psom po svježem zraku ili maženje na kauču jako su pogodne za čovjeka sa psihološke tačke gledišta.

– Psi mogu imati puno sluha, pomažu svom vlasniku da se izbori sa stresom i igraju značajnu ulogu u poboljšanju njegovog zdravstvenog i tjelesnog stanja – kaže Lambert.

Istraživanje takođe pokazuje da su psi od velike koristi i za one koji tragaju za ljubavlju. Više od petine ispitanika je otkrilo da su pozvani na sastanak dok su šetali svoje pse. Kao najprimamljivija pasmina su se pokazali biglovi, springer španijeli i njemački ovčari, stoji u navodu UNILAD-a.

Vlasnici korgija i zlatnih retrivera su, također, podijelili podatak da su im njihovi psi pomogli u pronalaženju ljubavi. Lambert smatra da ovo saznanje nije nepojmljivo, s obzirom na činjenicu da su psi savršeni za “probijanje leda”.

– Obično ljubav prema psima povezujemo s dobrim ljudima – smatra on.