Stručnjak za zarazne bolesti: Koronavirus gubi snagu, mogao bi nestati bez vakcine

1177

Koronavirus je oslabio tokom vremena i mogao bi sam izumrijeti bez potrebe za vakcinom, kazao je vodeći italijanski stručnjak za zarazne bolesti listu The Telegraph.

Novi koronavirus se raširio svijetom i zarazio milione ljudi, od čega su stotine hiljada preminule. Zbog toga istraživači širom svijeta neumorno rade kako bi razvili efikasnu vakcinu za borbu protiv ovog virusa.

Ali profesor Matteo Bassetti, čelnik klinike za zarazne bolesti italijanske bolnice Policlinico San Martino kaže da vakcina možda neće biti nužna. On je za The Telegraph objasnio da se virus izmijenio u proteklim mjesecima, prenosi Jerusalem Post.

“Klinički utisak koji ja imam jeste da je oslabio intenzitet virusa”, rekao je on.

“U martu i početkom aprila, obrazac je bio znatno drugačiji. Ljudi su dolazili u odjele urgentne medicine sa bolesti koju je bilo teško tretirati i bio im je potreban kisik i respiratori, a neki od njih su razvili i upalu pluća”.

“Sada, u proteklih četiri sedmice, slika se u potpunosti promijenila u smislu obrazaca. Moglo bi doći do manjeg opterećenja virusa u disajnom traktu, vjerovatno zbog genetske mutacije virusa koja do sada nije naučno dokazana. Također, sada smo mnogo svjesniji bolesti i u stanju smo da je tretiramo”, rekao je on.