STARA PRIČA, A NOVA SRAMOTA!!! – OPET BAHATIM ODNOSOM SPALJUJEMO NOVE KONTEJNERE

481

Fotografija i video iz naselja Luke od sinoć nije nikakva novina kada je riječ o period loženja i savjesnom, odnosno vrlo svjesnom (ne)odnosu pojedinaca prema životnoj okolini.

Vjetar i topline pogoršali situaciju. Koliko puta vidimo zapaljene kante, odnosno kontejnere u visočkim naseljima? Mala nehotična nepažnja može prouzrokovati ozbiljne probleme.

Svako može pročitati Odluku o komunalnom redu, ali zar su potrebne Odluke i Pravila da bismo nešto cijenili i čuvali.

Zabranjeno je oštećivati posude za komunalni otpad bacajući vruć i užaren pepeo, lug. Naravno, u suprotnom najbolje bi bilo kazniti onoga ko postupa protivno ovoj Odluci. Pa sad. Kad bi kažnjavali i ‘udarali’ po džepu, bilo bi toga.

Pa dobro, šta sa lugom? Mora se negdje istresat’, ali ne i vreo. To se događa kada građani koji se griju na drva i ugalj, u kontejnere istresaju vreo lug, nakon čega se zapali.

Kontejner se na taj način znatno oštećuje, a nov košta par stotina maraka. Teško je sankcionisati nesavjesne građane, jer hajd’ znaj čiji je lug. Vreli lug prouzrokuje paljenje ostalog otpada u kontejneru, a i samog kontejnera i eto vatre i dima.

Hvala vatrogascima na pravovremenoj intervenciji.