ŠTA SE DEŠAVA U NAŠEM TIJELU KAD PROGUTAMO ŽVAKU?

183

Koliko ste puta čuli, pogotovo kao djeca, da nikako ne smijete da progutate žvaku zato što može da vam se zalijepi za crijeva ili želudac, a jedna od najupečatljivijih urbanih legendi je da je žvaki potrebno oko sedam godina da se u potpunosti svari.

Ako su uspjeli da vam usade ovaj strah u kosti, istina je, na sreću, nešto drugačija.

Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovjekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim tim nije neobično, niti opasno po život.

Tako u trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu da se svare, ostaju u tijelu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnom utjecaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu, čemu svjedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male djece.

To se vrlo rijetko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sljedeći put kada budete progutali žvaku, nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspješno izboriti s tim.

najzena.hr