Utorak, 16 Jula, 2024

ŠTA JE GRAD VISOKO URADIO DA SMANJI ZAGAĐENJE ZRAKA, A ŠTA OSTALI NIVOI VLASTI

U prethodnom periodu od 2 godine, Grad Visoko uložio je preko 220.000 KM u konverziju grijanja JU Dom zdravlja Visoko te time riješio problem sagorijevanja 3 tone uglja dnevno i zagađenje atmosfere u ekvivalentu od 60 domačinstava- pojedinačnih ložišta.

Također sufinansirali smo oko 500 novih priključaka na plin od kojih oko 300 već  koristi plin kao energent i eliminisano je zagađenje i ovih ložišta.

Sve to uradili smo iz dobiti JP “Visoko Ekoenergija” – dobit ostvarenu poslovanjem smo vratili u zajednicu.

Napominjemo da su nadležni kantonalni i federalni organi “ostali gluhi” na naše prijedloge za smanjenje cijene plina, sufinasiranje novih pojedinačnih priključaka na plin, sufinansiranje konverzije grijanja u osnovnim i srednjim školama.

Pitamo ih, u ime građana Visokog, do kada misle samovoljno, proizvoljno i politikantski trošiti budžetski novac svih građana?

Pitamo ih, da li na kvalitet zraka u Visokom utiče zagađenje iz Termoelektrane Kakanj, a znamo da u budžet Općine Kakanj po tom osnovu pristigne oko 7 miliona KM godišnje (ne znamo u šta se ta sredstva troše) a u budžet Grada Visokog 0 KM!

Da li na kvalitet zraka u Visokom utiče rad Preventa i drugih privrednih subjekata kojima okolišne dozvole izdaju i kontrolišu federalni organi?

TRAŽIMO ODGOVORNOST I ODGOVORE!!!

Press Grada Visoko

povezani članci

Najnovije