Srijemoš – biljka zlata vrijedna: Čisti krv, snižava visok pritisak, holesterol i trigliceride

702

Srijemoš, također, čisti krv, smanjuje nadražaj disajnih organa, snižava visok krvni pritisak, holesterol i trigliceride, normalizuje cirkulaciju krvi, čisti crijeva i želudac, detoksicira organizam, čisti kožu i sprječava aterosklerozu. Alicinu je potrebno oko 10 dana da dostigne maksimalnu koncentraciju u krvi.

Upotreba sintetičkih antibiotika u svijetu sve više raste, a razlog tome jeste činjenica da antibiotici u nekim slučajevima vrlo brzo i dobro djeluju te se često koriste i kad to nije nužno i bez preporuke stručnog lica.

Hemijski antibiotici trebali bi se, međutim, primjenjivati samo onda kada je to stvarno neizbježno, kao lijekovi za hitne slučajeve. Sve veća rezistencija na antibiotike, alergijske reakcije, potiskivanje imunološkog sistema i moguće nuspojave, probudile su zainteresiranost naučnika za pronalazak alternativnih mogućnosti suzbijanja bakterijskih infekcija.

Da bi se ograničila primjena antibiotika, nužna je i saradnja pacijenata koji će pitanje: “Koji ću lijek uzeti da što prije ozdravim?” preformulisti u “Postoji li nešto iz prirode što bi potaknulo moje liječenje na najbolji mogući način?” Istraživanja su pokazala da Allium ursinum, medvjeđi luk ili srijemoš ima pozitivno djelovanje na određene bakterijske sojeve. Osim alicilina koji ima antibiotsko djelovanje, srijemuš sadrži vitamine A, B1, B2 i C i neke minerale i elemente u tragovima kao što su kalij, sumpor, jod, selen i silicij. Jedan desetohiljaditi gram alicina ima snagu od 20 miligrama penicilina. Alicin je najjače prirodno antimikrobno sredstvo. Mnoge bakterije nisu otporne na alicin, kao što je MRSA, na primjer, koji je otporan na najjače antibiotike.

Srijemoš, također, čisti krv, smanjuje nadražaj disajnih organa, snižava visok krvni pritisak, holesterol i trigliceride, normalizuje cirkulaciju krvi, čisti crijeva i želudac, detoksicira organizam, čisti kožu i sprječava aterosklerozu. Alicinu je potrebno oko 10 dana da dostigne maksimalnu koncentraciju u krvi.

Poznati prirodnjak dr. Kuncle kaže da ni jedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna u čišćenju crijeva, želuca i krvi, kao što je to srijemoš: “Bolešljivi ljudi i malokrvne osobe trebalo bi da ga cijene kao zlato, mladi bi cvjetali kao ruže i razvijali se kao jele na suncu, ako bi ga koristili u dovoljnoj količini”, poručuje on.

Najbolje je koristiti svježe listove ubrane u toku mjeseca marta, aprila i maja, ili tinkturu koja se može koristiti tokom cijele godine. Ne preporučuje se upotreba srijemoša u toku trudnoće i dojenja, osobama koje koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi i niskotlakašima.

Sok od srijemuša

Veće količine svježeg srijemuša je najbolje izblendati sa vodom. Dobije se gusti ili rjeđi sok sa potpuno očuvanim sastojcima. Kako iz ove veoma korisne biljke svi sastojci brzo oksidišu i izgube se to je potrebno dobijeni sok odmah uliti u plastične flaše i duboko zamrznuti. Ovaj način se pokazao najboljim u očuvanju ove vrijedne biljke, zato se može preporučiti,

Kako je sadržaj soka, slično soku od bijelog luka, veoma koncentrisan, to bi najbolje bilo sok uliti u flašice od dva i tri decilitra kako bi se odleđena flašica mogla potrošiti u kratkom roku, tokom jednog dana jer nije dobro ponovo ga zamrzavati. Dakle, sav sok treba iskoristiti u što kraćem roku, bilo kao sok bilo kao začin za druga jela, poput krompira, graška, boba i drugog povrća. Svakako ne treba preterivati u dnevnom unosu pošto je, kako je rečeno, srijemuš koncentrisana biljka prilično žestokog sadržaja, prenosi Akos.