Subota, 20 Aprila, 2024

SRHINJSKE JAGODE DECENIJAMA POZNATE PO SVOM VRHUNSKOM UKUSU I KVALITETU

Mjesec juni je period kada visočke ulice ispune nadaleko poznati miris srhinjskih jagoda. Danas niko ne zna tačan odgovor ko se prvi počeo baviti uzgojem ovog voća u Srhinju, ali možemo reći da tradicija seže daleko u prošlost. No, zašto jagode tako dobro uspijevaju na ovom prostoru odgovor je dala i struka. Svi mikroklimatski uvjeti su idealni, većina oranica su strukturno vrlo plodne sa blago kiselom reakcijom pH  i visokim procentom vlažnosti tla, što za uzgoj jagoda predstavlja vrlo povoljnu proizvodnu klimu.

Posjetili smo selo Srhinje gdje smo razgovarali sa jednim od proizvođača jagoda, Feridom Provalićem, koji je kazao kako se u ovom mjestu jagoda uzgaja još od drugog svjetskog rata, ali da autohtona srhinjska jagoda, zbog zahtjevnosti, lagano izumire.

“Posadili smo nove sorte jagode clery, maya i rosa, a kod nas je najviše zastupljena sorta clery,” dodao je Provalić.

Proizvodnja jagode vremenom se proširila i na ostale dijelove grada i danas se radi o ozbiljnoj komercijalnoj proizvodnji, no problem predstavlja  i uvoz ovog voća iz drugih zemalja, a često i loše vrijeme. Ono što Visočani ali i susjedi trebaju znati, je da uvozne jagode sazriju ranije i prije nego stignu na tržište. Neupitno su lošijeg kvaliteta, što uveliko kvari i reputaciju domaćih jagoda. Srhinjske, ako su ubrane ujutro, već u vrijeme podneva su na tezgama, stolovima, marketima spremne za prodaju, ističe naš sagovornik.

Kilogram jagoda je 3 ili 4 KM, kako kad.

Nije lahko uzgajati jagode. Ima tu mnogo posla. Obaveza tokom cijele godine, ali vrijednim ljudima koji su navikli na rad, ništa nije teško. Priznaju da se solidno može zaraditi, časno i pošteno. Na području Visokog iz godine u godinu ostvaruju se zapaženi rezultati u proizvodnji jagoda i malina, a sve su češći primjeri da se ponegdje i svi članovi jedne porodice maksimalno posvete uzgoju ovog voća.

Prošle godine u organizaciji Gradske uprave održan je sastanak s predstavnicima Agencije za sigurnost hrane BiH, visočkim proizvođačima, kao i savjetnicom EU u BiH, o brendiranju novih proizvoda srhinjske jagode i moštranske paprike. Dok čekamo da postanemo bogatiji za još dva proizvoda sa geografskom oznakom porijekla, uživajte u “danima jagode”, a mi potvrđujemo kvalitet isproban na licu mjesta.

Nudžejma Trako

povezani članci

POPULARNO