SPISAK VISOČANA KOJE SU POTOPILE HIPOTEKE

13896

Najteže je ispisivati tužne visočke priče. Puno ih je vezanih za hipoteke i banke. Tuga golema, a spisak podugačak. Da su znali bar bi stali. Neki su “isplivali”. Poput nekih banaka koje su pokrale ušteđevine svojih klijenata, malo su se “okrečili” i promijenili nazive firmi.

Damir Nikišić je u svojim “stend-ap” nastupima to najbolje objasnio na bankarskom primjeru LB i NLB. Klijent posudi 50 000 maraka, dođu mu da naplate ratu, a on kaže: Nisam ja “klijent” već “Novi klijent”.

Naslov je kratica ka pozitivi i podsjeća na priču kad je Ilijasova agda vadila zube.

Već smo “otipkali” anegdotu o doktorima „Visočke škole“ koji su nagovarali ljude da sijeku stabla u gradskoj aleji jer navodno načelniku smetao hlad u kancelariji.

Slična anegdotica desila se čovjeku koji „umirao od bolova“ zbog kvarnog zuba u donjoj vilici. Tad’ nije bilo „deksomena“ niti je „kalodont“ rješavao problem.

Slični mangupi kao iz priče broj 1 su čovjeka sa zuboboljom poslali u slastičarnu “Korzo” na Jaliji. Ilijasovi kolači, boza, limunada… Emširov osmijeh i ljubaznost su pomagali ali ne dovoljno. Trebalo je da mu daju lijek.

Lijek je po fakinima bila agda iz tulumbi koje su vazda bile prste da poližeš.

Agda je nakapana u šupalj zub a nakon toga je nestala i zubobolja.

Junak naše priče je vrišteći od bolova naletio na milicionera koji je prije toga bio poznat kao „pendrek efendija teške ruke“.

Pendrek je „radio“ i ovaj put, a jedan „zahvat“ je završio na vilici zubobolnog čovjeka i zub je izbijen.

Ako su lagali mene i ja lažem Vas.