SAMIR DINAR: Ljeto je pravo vrijeme za berbe u vrtovima ali i vrijeme obimnog posla poljoprivrednicima

1888

Da se u ovoj zemlji ipak može dobro živjeti od vlastitog rada, primjer je kojeg smo zabilježili na imanju Samira Dinara. Cijela porodica se dugi niz godinama bavi plasteničkom proizvodnjom ali i proizvodnjom raznih poljoprivrednih sorti na otvorenom. Njegovo iskustvo pokazuje da se isplati baviti poljoprivredom prateći novine u toj oblasti i primjenjujući iskustva sticana tokom godina.

“Sve naše povrtlarske kulture su skoro prispjele, radimo i do 15 povrtlarskih kultura od paprike, paradajza, krastavaca, luka, krompira, lubenice, dinje, raznih začina i još mnogo toga. Puno je posla, radi se od jutra do mraka, ali se sve stiže. Ja savjetujem svima koji mogu da se bave poljoprivredom posebno u ovo doba inflacije i stalnih poskupljenja. Apeliram i na nadležne da podrže poljoprivrednike jer na taj način zadržat ćemo omladinu koja mahom odlazi iz ove zemlje, a što je najbitnije i najmanja podrška je garant da novac ostaje u državi. Ko hoće da radi uvijek ima posla i isplati se.”- priča nam poljoprivrednik Samir Dinar.

Distribucija proizvedenih proizvoda ne predstavlja nikakav problem jer kako ističe naš sagovornik, kvalitetni proizvodi uvijek nađu put do kupaca. Stoga je veliku pažnju posvetio očuvanju kvaliteta proizvoda i zadovoljstvu stalnih kupaca. Kiša i vlaga početkom sezone ali i trenutno visoke temperature nepovoljno utiču na rast i razvoj povrtnih kultura, posebno je tokom ljeta potrebno dodatno povesti računa o usjevima bilo da su u zaštićenom prostoru ili na otvorenom. Priču ovog iskusnog poljoprivrednika, savjetime i preporuke koje je dao, gledajte večeras u informativnoj emisiji Visoko Info.

Amra Čosić