Salkić na obilježavanju godišnjice zločina u Bratuncu: Ovdje se fašizam ukazao u najgorem obliku

76

U ovom mjestu fašizam se ukazao u svom najgorem obliku – poručio je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić tokom obilježavanja 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima u bratunačkom naselju Glogova.

Kako su saopćili iz Salkićevog kabineta, godišnjica ovog zločina je obilježena u sklopu manifestacije “Dani sjećanja na genocid u Bratuncu”.

Predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještani danas su položili cvijeće na spomen-obilježju ispred lokalne džamije.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine kada su, kako su naveli, udruženim snagama srpska Teritorijalna odbrana, policija i Jugoslavenska narodna armija (JNA), predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem, pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci, kako su istakli, ubijani, odvođeni u logor u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena.

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijena su, kako su naglasili, 422 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 134 ubijeno je tokom 1992., dok je u genocidu kojeg su počinili vojska i dijelovi policije ovog entiteta, ubijeno 220 Bošnjaka iz Glogove, a 68 stanovnika ovog mjesta je ubijeno na drugim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

O razmjerama stravičnih zločina svjedoči, kako su potcrtali, i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila beba Meho Imamović rođen 1992., dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece.

Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. Obilježavanju je prisustvovao i Salkić. Izjavio je da Dan pobjede nad fašizmom danas u ovom entitetu slave oni koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

“U ovom mjestu 9. maja 1992. godine fašizam se ukazao u svom najgorem obliku. Strijeljani su civili samo zato što su bili pripadnici drugog naroda i druge vjere. Danas se u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom, obilježava se od onih koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid. Licemjerno je to”, kazao je.

Prema njegovim riječima, vlast koja negira zločine, sudski dokazan i presuđen genocid, vlast koja osuđenike za genocid smatra herojima i stvaraocima ovog entiteta, danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom.

“Da nije tužno i žalosno bilo bi smješno. Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid. Porodice ovih nevinih žrtava Glogove očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina. Za zločin u Glogovoj u Hagu je osuđen Miroslav Deronjić, ali to nije dovoljno”, dodao je Salkić.

Poručio je da traže da se kazne izvršioci zločina, koji su ovdje, ali i na drugim mjestima u Glogovoj i Bratuncu, ubili stotine Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992. godine, saopćili su iz Salkićevog kabineta.

Tužilaštva i druge agencije ne rade dosljedno svoj posao. Zločinci koje mi srećemo svakoga dana trebaju biti hapšeni i osuđeni. Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada. Mi nikada nećemo prestati o ovome govoriti niti ćemo prestati pozivati na odgovornost, neka niko ne očekuje da ćemo se mi umoriti u traženju pravde za žrtve i kazne za zločince. kazao je potpredsjednik Salkić.

RTV Visoko/Klix.ba