POGINUO U POKUŠAJU DA VIDI DA LI JE ZEMLJA RAVNA PLOČA ILI LOPTA

543

Amerikanac koji je rekao da će da odleti do granice atmosfere i ivice svemira da bi vidio da li je Zemlja ravna ploča ili je lopta, poginuo je kada se njegova raketa kućne izrade poslije uzletanja sunovratila na tlo.

“Ludi Mike” Hughes je poginuo u subotu popodne kod gradića Barstoua, u Kaliforniji.

Waldo Stakes, njegov kolega u poduhvatu koji je bio na lansiranju rakete, rekao je da je Hughes (64) mrtav.

Televizijski “Naučni kanal” (The Science Channel) je na Twitteru objavio da je zabilježio Hughesovo posljednje putovanje i izrazio saučešće njegovoj porodici i prijateljima.

“Oduvijek je sanjao da to uradi”, piše u poruci.

Hughes je bio vozač limuzine i držao je Guinnessov svjetski rekord  po “najdužem skoku limuzine s rampe” – 103 stope (31 metar) koliko je preliteo teškim automobilom Lincoln Town Car, 2002. godine.

Video snimak na TMZ.com prikazuje uzlijetanje rakete s “pilotom” Hughesom, kao i da se, kako izgleda, padobran pocijepao tokom lansiranja. Raketa s pogonom na paru pojurila je zatim uvis, a potom je desetak sekundi padala pravo ka tlu i zabila se u pustinju.

Novinar Justin Chapman koji je bio na mjestu lansiranja, rekao je da je izgledalo da je raketa zakačila neki dio naprave za lansiranje, što je moglo prouzrokovati kvar padobrana, namijenjenog spašavanju “pilota” u slučaju neuspjeha pri lansiranju.

U martu 2018. godine Hughes je odletio 570 metara uvis, aktivirao jedan padobran, a zatim drugi, ali je ipak “tvrdo sletio” u pustinju Mohave u Kaliforniji i povrijedio kičmu.

“Ova stvar bi da te ubije na deset načina, a ubija za trenutak”, rekao je potom Hughes.

On je u video snimku rekao da mu je cilj bio da odleti do “ivice svemira” da bi sam utvrdio da li je Zemlja okrugla.

“U vezi s tim neću nikome da vjerujem na riječ”, rekao je u videu, objavljenom na stranici BBC News.

“Ne znam da li je svijet ravan ili okrugao”, govorio je.

U drugom videu objavljenom na njegovom YouTube kanalu, Hughes je rekao da želi i “da uvjeri ljude da mogu učiniti sasvim izvanredne stvari”.

“Moja priča je zaista nevjerovatna”, rekao je jednom Hughes za agenciju AP.

“Ta priča ima gomilu niti: Ta stvar je sagrađena u garaži; Ja sam stariji momak; Dešava se tamo negdje gore, usred ničega; Plus ravna Zemlja. Ali, problem s tom pričom je što je sve sumanuto”, rekao je tada on.