RAJČIĆI- RAJ NA ZEMLJI PUN VJERSKE VODE

1467

Kad neko spomene Godušu ili splet sela koji se smjestio između brda Gradac i brda-planine Stogić, obično pomisli na zanatlije koji proizvode čibuke, frule, češljeve i brojne suvenire od drveta. Mnogo je zanatlija, a medijski najeksponiraniji je Vehab Halilović koji sve češće rukotvorine od tisovine koja upija negativnu energiju zamjenjuje aforizmima i mudrim slovima na društvenim mrežama.

Goduški kraj ima Ramadanovce u dolini, ali i Rajčiće na visini. Kad „dječije radosti“ u vidu plastenika stignu za socijalno ugrožene, lijepo se popeti uz strme i poprilično vodom načete puteve.

Kod dede Hamde Adilovića smještena je “plastenička hedija” Gradske uprave i ASB donatora. Dedo nagodan, zahvaljuje se svima. Na pitanje da li je ovdje djeci zabranjeno igrat’ klikera jer čim zarove rošu(rupu) šikne voda, dedo odgovara da ne zna, ali da zna da piju „vjersku vodu“. Kako oni, tako i svi koji se napajaju sa Vrutka, jer voda sa izvorišta Vjer je pun pogodak gradskih vlasti. Vjer- vjerska. Opasan dedo Hamdo. Izjednačio na 1:1 u zezalicama.

Sa druge strane brda naselje od braće Arapa. Pitam dedu da li su postali jarani. Veli dedo da su u naselju svega mjesec dana, da vole vodu, šumu i da se plaho ne druže sa komšilukom.

“Kad je kod njih plus 65 na suncu, oni navrate kod nas u Godušu. Fali im pijesak pa ga i ovdje naruče u kamionima. Nekad i šator razapnu. Ubi ih nostalgija.

Jedino su rekli da im je zemlja bolja nego ona pod Igmanom, aludirajući na NATO udare i osiromašeni uranijum.”

Žalosno je da i pored svih ljepota, omladina kuće gradi u dolini, a stariji ostaju bliže suncu. Potvrdila mi je to i jedna nana iz Ramadanovaca koja je „pučila“ grah sa snahom i unukom pozivajući na slatku zbog doniranog plastenika.

Hvali gradonačelnicu Amru i veli da se Plaholja i okolnih naselja rijetko ko sjetio osim nje. Prisjetila se i asfaltnih radosti od prije par godina i veli da se asfalt još dobro otima zubu vremena.

Vrijeme je bilo za odlazak u druge visočke krajeve gdje su montirani plastenici, ali goduški kraj je zaslužio da mu se čovjek češće vrati. Vrijedan neki narod. Složan. Rade i grade u vodenom raju koji iz dana u dan dobija savremeniji izgled uz trgovačke centre i sadržaje koji odmaraju i tijelo i dušu.