PVJ VISOKO: LJUDSKI NEMAR UZROK POŽARA NA DVIJE LOKACIJE, BRZOM INTERVENCIJOM SPRIJEČENO DALJE ŠIRENJE

479

Uslijed ljudskog nemara, ali i nesretnog slučaja, proteklog vikenda izbili su požari na tri lokacije gdje su intervenisali pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Visoko. Dva požara izbila su na otvorenom, gorilo je nisko rastinje kao posljedica čišćenja njiva, dok je treći izbio u stanu. Vatrogasci su, kao i uvijek, brzo reagovali i spriječili dalje širenje požara.

Prvi požar izbio je u mjestu Kopači, drugi na mjestu Osijela, dok je treći izbio u stanu.

„Požar u Kopačima se oteo kontroli, međutim neodgovorno je to što su počinioci napustili mjesto požara bez obavještenja Profesionalne vatrogasne jedinice. Posebno je važno napomenuti da je požar izbio na miniranom području gdje su vatrogasci bili izloženi velikoj opasnosti. Brza intervencija zaustavila je širenje požara prema borovoj šumi“, kazao je Edin Džafić, pripadnik PVJ Visoko.

Sagovornik je iskoristio priliku da pozove sve sugrađane koji vrše čišćenje njiva spaljivanjem, da se iz predostrožnosti jave Vatrogascima na broj 123 i obavijeste ih o lokaciji, jer se nerijetko javljaju mještani koji bespotrebno prijavljuju radove, a koji i nisu u riziku da izazovu nekontrolisane požare.

Time dolazi do tzv. lažnih uzbuna, vatrogasci izlaze na teren, a nemaju potrebe za intervencijama. Takve bespotrebne intervencije izlažu grad Visoko velikim troškovima.

„Drugi požar je izbio na Osijeli, dok se treći desio u naselju Luke, gdje je gorio stan. Moram istaći da je lice koje je prijavilo požar izašlo u susret vatrogascima i navelo ih do lokacije, čime je ubrzana intervencija“, dodao je Džafić u toku razgovora.

Još jednom apelujemo svim sugrađanima da uz poseban oprez pristupaju radovima koji uključuju paljenje vatre, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, da  se ne izlažu opasnostima do kojih mogu dovesti požari, a koji veoma često izbijaju iz banalnih razloga.

Ilma Hajlovac