Večeras je upriličena promocija monografskog djela “Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja”, autora prof dr Amira Ganića, profesora na oblasti tehnologija prehrambenih proizvoda animalnog porijekla Poljoprivredno prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.Organizatori promocije su JU Zavičajni muzej Visoko i BZK Preporod Visoko.Dr Ganić se istakao na polju naučnog istraživanja i zaštite tradicionalne visočke pečenice čiji rezultat je zvanična zaštita visočke pečenice oznakom geografskog porijekla na nacionalnom nivou.
Pod motom da je “čovjek dužan svome zavičaju “, autor u svojoj publikaciji ističe da nastavlja raditi na istraživanju i ostalih tradicionalnih mesnih proizvoda visočkog kraja s ciljem njihove zaštite.
Nekoliko je motiva koji su inspirisali autora za pisanje Monografije, prvenstveno, proizvodi koje ovo djelo obrađuje, neopravdano su malo izučavati i zapostavljani kako u BiH, tako i u naučnim krugovima bivše Jugoslavije.
Monografija “Tradicionalni mesni proizvodi visočkog kraja”, dio je naše nematerijalne kulture, dr Ganić je u obliku pisane riječi napravio pregled proizvoda visočkog kraja.
Promotori su bili prof dr Zlatan Sarić i prof dr Milenko Blesić, govorili su o zna značaju napisanog djela i istakli podatak da je dr Amir Ganić jedan os najboljih postratnih studenata Sarajevskog univerziteta, da je Monografija divan spoj naučnog rada , odanosti porodici, zavičaju i vlastitoj tradiciji , porijeklu i rodnom gradu.
Mirha Ganić