Nedjelja, 14 Jula, 2024

Projekat „Otvorena biblioteka“ u konkurenciji za prestižnu nagradu „Share Architecture Awards 2024“

Da Visoko ima ambicioznih i stručnih ljudi, čije su ideje i projekti prepoznati i izvan granica naše zemlje, dokaz je i ovaj projekat, čiji je glavni nosilac i realizator  „ Sinteza “, arhitektonski biro iz Visokog. Projekat „Otvorena biblioteka“ je našao svoje mjesto među 200 odabranih projekata, konkurenata za prestužnu nagradu „ Share Architecture Awards 2024 “. Visočka, kreativna ideja i realizacija od strane mladih, poduzetnih i inovativnih Visočana, prije svega, oduševila je cjelokupno lokalno građanstvo, pa je i sama ideja popularizacije čitanja knjiga prihvaćena sa oduševljenjem. Bez obzira što živimo u sferi digitalizacije, gdje je pisana riječ pomalo zapostavljena, a ubrajamo se u populaciju koja u prosjeku malo čita, ovaj poduhvat trebao bi potaknuti interes za knjigom, čitanjem, edukovanjem, individualnim i profesionalnim razvojem, što bi u konačnici moglo doprinijeti aktivnom društvenom i kulturnom životu u Visokom.

Koliko samo jedna spomenička cjelina može dati gradu, i koliko kreativni i domišljati duh male grupe ljudi može doprinijeti općem dobru i svijetloj promociji Visokog i njegovih vrijednosti ogleda se i kroz ovu ideju. Prostor koji se nekada zvao „Tabhana“, vijekovima priča i svjedoči o jednom periodu visočke historije, što kroz pisane tragove, usmena predanja i materijalnu ostavštinu, utkanu u ambijentalnu arhitektonsku cjelinu, koja danas plijeni pažnju svakog prolaznika.

Sama projektna inicijativa i realizacija je dokaz kako jedan nacionalni spomenik može biti predispozicija za nastanak i rađanje novih ideja i kreiranje dodatnih sadržaja, kao što je i naša Tabhanska/Tabačka džamija. U njenoj poleđini, u podnožju njenih temelja prepoznatljiva visočka „Sicilija“, obojena živopisnim bojama, s motivima tradicije i umjetnosti, a ispred nje, u zidnom pojasu, koji čuva unutrašnjost harema je biblioteka. Utonjena u ambijent, kao da je tu vijekovima bila i konačno zaživila, što dovoljno govori o stručnosti arhitektonskog projektnog tima „ Sinteza “. Dostupna za sve generacije, za sve ljubitelje pisane riječi, čije police krasi raznovrsna literatura, tako da će korisnici- čitatelji moći uživati u bogatom sadržaju, ali i po želji darovati neku od knjiga.

Učinila je živim i unikatni visočki arhitektonski sakralni biser, koji osim vjerske funkcije, svakodnevno nas podsjeća na tabački zanat, na ustrajnost i umijeće visočkih zanatlija, na zanat koji je dio visočkog kulturnog naslijeđa, i koji još uvijek živi u krugu visočkih porodica. Tako da sama realizacija projekta se temelji na tradicionalnim i kulturnim visočkim vrijednostima, gdje su nastali sadržaji koji kreiraju današnju moderniju urbnu sliku grada.

Održimo biblioteku živom tako što ćemo biti njeni stalni korisnici, oživimo čitalački duh i interes za knjigom, intelektualno se osvijestimo, čitajmo da bismo spoznali i imali široka shvatanja, i tako  iskoristimo kvaliteno slobodno vrijeme.

 

Amela Jusufović / Visoko.co.ba

povezani članci

Najnovije