Program obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici u Visokom

262

Grad Visoko i Javna ustanova Centar za kulturu, sport i informisanje, u saradnji sa SENSE – Centrom za tranzicijsku pravdu, u Visokom organizuju obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici pod nazivom ‘Zajedno protiv virusa poricanja: Visoko – Srebrenica 25’.

U Visokom je 2015. godine izgrađen Trg žrtava genocida u Srebrenici, kao rezultat specifičnih odnosa i postratne bliskosti Visokog s preživjelim i stradalim Srebreničanima. Visoko je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je izgradio obilježje i spomenik ove vrste u čast žrtava genocida. Također, ekshumacije žrtava genocida u Srebrenici vrše se u JKP Gradska groblja Visoko, a svake godine, kamion s tabutima posmrtnih ostataka žrtava, kreće iz Visokog. U Memorijalnom centru Potočari danas će svoj konačni smiraj pronaći devet žrtava genocida u Srebrenici.

Na Trgu žrtava genocida u Srebrenici u Visokom od 12:00 do 00:00 sati putem LED ekrana bit će upriličena video projekcija o stradanjima u Srebrenici. U 19:30 sati planirano je otvorenje izložbe „Ne zaboravi Srebrenicu“ autora fotografije Emrić Amela i producenta Mehmeda Pargana. U 20:00 sati cvijeće na Trgu će položiti delegacija Grada Visoko, na čelu sa gradonačelnicom Amrom Babić i predsjedavajućim Gradskog vijeća Bajro Fejzićem. Nakon polaganja cvijeća bit će proučeno ašere i premijerno prikazan film u produkciji TV Visoko „Srebrenica 8372…“.

Srebrenica 2020.

Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici – Live prijenos kolektivne dženaze i ukopa iz Potočara

Gepostet von Radio-televizija Visoko am Samstag, 11. Juli 2020

U programu Televizije Visoko uživo možete pratiti komemoraciju i ukop devet žrtava genocida u Srebrenici. U 19:00 sati uživo se uključujemo sa Trga žrtava genocida u Srebrenici. Od 21:00 sati premijerno ćemo prikazati dokumentarni film „Srebrenica 8372…“, u produkciji TV Visoko.