Privremeno vraćen policijski sat u FBiH: Zabrana kretanja starijima od 65 i mlađima od 18 godina (Video)

4642

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, imajući u vidu novonastalu epidemiološku situaciju u FBiH, jutros održao sastanak i pripremio set mjera uoči prvomajskih praznika.

  • Pandemija još uvijek nije gotova. Na to već neko vrijeme upozoravamo građane. Prijedlog Kriznog štaba je da se za prvomajske praznike, tačnije 1. 2. i 3. maja, zabrani kretanje osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, te da se u istom periodu zabrani kretanje nakon 20.00 sati. Gledajući dešavanja u proteklim vikendima, smatramo da bismo veoma teško kontrolisali okupljanja, jer bi sigurno veliki broj ljudi izašao iz svojih domova i to bi moglo negativno utjecati na epidemiološku situaciju. Smatramo da je to nepotreban rizik – objasnio je Čerkez.

Očekuje da će sredinom naredne sedmice biti donesena i odluka da trgovine na veliko i na malo počnu raditi.

  • Želimo da se život vrati kroz te trgovine. Neophodno je uspostaviti kontrolisane tokove života.Očekujemo da će se tada povući i mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, ali mnogo toga će ovisiti o građanima i od njihovog poštivanja ili nepoštivanja mjera za suzbijanje pandemije – rekao je Čerkez na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija.

Na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako je rečeno, uspostavljena je platforma za samoprocjenu zdravstvenog stanja građana.

  • Cilj platforme je edukacija stanovništva o prepoznavanju simptoma koronavirusa, a tu su i akcije koje trebaju poduzeti u slučaju pojave simptoma – dodao je Čerkez.