Primjer suživota u BiH: Imam i paroh kosili travu u haremu džamije

267

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sadet ef. Bilalić i gatački paroh Velimir Kovač zajedno su danas kosili travu u haremu džamije Mehmed-age Zvizdića u Gacku.

Svoju privrženost kao i odanost Bogu potvrđujemo kroz rad i činjenje dobrih djela. Držimo do toga i vjerujemo da je to ustvari pravi ibadet i da je cilj svih ibadeta i pobožnosti opća plemenitost koja se ispoljava u radu za druge.

  • Islam posvećuje posebnu pažnju suživotu komšijskim odnosima. “Nije musliman onaj čijeg se zla boji njegov komšija”, kaže se u jednoj predaji. Komšije su ljudi, neovisno od vjere ili nacije – kazao je ef. Bilalić za Preporod.info.

Prema njegovim riječima, ovaj značajan, ljudski i komšijski gest gatačkog paroha Velimira Kovača i dva studenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Marka Loza i Vlade Radovića, daje poruku opredeljenja da se traže putevi mira i obnavlja višestoljetni suživot na ovim prostorima.

  • Među komšijama postoje trajne i doživotne veze. “Drvo se naslanja na drvo, a komšija na komšiju – kaže naš narod!”- poručio je Bilalić.