Ljetne vrućine jako utječu na stanje organizma. Pri visokim temperaturama ljudi se često osjećaju usporeno i iscrpljeno. Uz pravilnu zaštitu od sunca, potrebno je prilagoditi ishranu i unos tečnosti. Magistrica genetike i specijalista nutricionizma Selma Hrnjić Knezović, savjetuje kako lakše preživjeti temperature blizu 40 Celzijusovih stepeni i ostati zdrav i pun energije.
“Pa u ovim ekstremnim uslovima, kada su temperature jako visoke, ishrana je jako važna. Posebno hidratacija. Važno je da pijemo vodu, non-stop što bi rekli, jer kad organizam osjeti žeđ, tad je već dehidrirao. Važno je da se unosi 2 do 2,5 litra dnevno. Savjetujem svima da sa sobom nose neku bocu u kojoj uvijek ima vode i često piju male gutljaje. Dakle, ne treba odmah popiti litar. Važno je da se kontinuirano unosi voda. Možda je još važnije, što nekako zaboravimo, da jedemo vodu. Dakle, vodu pijemo ali i jedemo. Voda se najčešće jede u obliku povrća i voća. Tu je voda vezana i ona kad u našem organizmu, kad dođe, postepenim varenjem se otpušta i na neki bolji način, nego sama voda, nas čini hidriranim tokom cijelog dana. To je jedna vrlo važna stvar. Druga važna stvar je zadržati elektrolite. Elektroliti su minerali koji su potrebni da naš organizam funkcioniše kako treba i znojenjem se ubrzano gube. Kada se gube mi se osjećamo bezvoljno, nemamo energije, a i neki procesi u našem organizmu možda ne mogu funkcionisati kako treba. Vrlo lako je. Mi možemo sami sebi napraviti izotonični napitak. Tu možemo staviti vodu, malo limuna ili narandže, prstohvat soli, malo meda i to je jedan savršen izotonični napitak. Jako je važno jesti i supe. Supe sadrže minerale. One to povuku npr. iz mesa, onda posebno iz povrća. Dakle, iskuhavanjem mesa i povrća, dobijemo taj jedan temeljac koji je isto tako odličan za ove ljetne dane. Ono što ne bi trebali jesti je teška ishrana. Pohovano, prženo, jela sa roštilja. To je sve ono što opterećuje našu probavu, čini nas još više žednim i iscrpljuje naš organizam. Ne bi trebali konzumirati alkohol zato što on dodatno dehidrira organizam. Ultraprerađena hrana i u ovim uslovima i bilo kojim drugim, bi trebala biti svedena na minimum. Ne bi trebali da pijemo ni gazirana i zaslađena pića. To nam neće pružiti onu hidrataciju koja je nama potrebna.”- rekla je magistrica Knezović.
Iskoristite sunčano vrijeme u jutarnjim i predvečernjim satima za boravak na otvorenom, a posebno u prirodi. Ako su dosad postojali izgovori za izbjegavanje tjelesne aktivnosti, krajnje je vrijeme da preuzmete inicijativu. Uz dovoljne količine vode i laganu ishranu, pokrenućete hormone sreće koji su više nego neophodni u vremenu koje živimo.