Prijedlog za iftar: Napravite fantastičan desert koji se pravi brzo

219

Paša lokum ili sultanova sarma lagani je desert koji uspije skoro svakom. Vrlo je lagan za pripremu, ne zahtjeva puno vremena ni sastojaka, a krajnji rezultat je fanstastičan. Oni koji su ga probali kažu da su vrlo brzo morali praviti još jednom.

Zar treba više razloga da se nađe na iftarskoj trpezi?

Evo i recepta:

Sastojci:

Za puding:

1 litar mlijeka
2 kašike kakao praha
1,5 šoljica gustina
1 šoljica brašna
1 čaša šećera
1 vanilin šecer
50 grama margarina
kokos

Za šlag:

1 čaša mlijeka
2 pakovanja šlag pjene

Način pripreme:

Zagrijati 1 litar mlijeka, a zatim uz miješanje dodati, kakao, brašno, gustin i šećer.

Kada puding provri, šerpu skloniti i dodati vanilin šecer i margarin. Smjesu miješati dok se margarin ne istopi.

Tepsiju posuti sa kokosom, a zatim preliti pudingom.

Ostaviti na hlađenju 30 minuta.

Šlag pjenu izmutiti sa mlijekom i premazati šlag pjenom te vratiti u frižider na sat.

Rezati na pravougaonike i nožem polako urolati.

Po želji, kolač poslije rezanja možete dodatno pusti kokosom, ukrasiti pistacijama kao što to čine u Turskoj…