PRETJERANA KUPOVINA PREKO INTERNETA JE MENTALNI POREMEĆAJ

283

Zavisnost o kupovini preko interneta trebalo bi se prepozna kao stvarni mentalni poremećaj, uvjereni su stručnjaci koji tvrde da ova zavisnost ima veliki uticaj na ljudski um.

Mada je zavisnost o šopingu davno prepoznata, ona u današnje doba poprima poprilično drugačije značenje i razmjere. Sada pogađa jednu od dvadeset osoba, navodi Daily Mail.

Posljednje istraživanje pokazalo je da uživanje u trošenju novca na internetu može da dovede do nepotrebnog gomilanja stvari, upadanja u dugove, kao i do gubitka samokontrole te do čestih svađa s dragim osobama.

– Stvarno je vrijeme da se pretjerana kupovina na internetu prepozna kao opasnost za mentalno zdravlje i kao mentalni poremećaj te da se ljudi edukuju o svim negativnim aspektima – rekla je doktorka Astrid Müller.

U istraživanju koje je sprovela sa svojim timom obuhvatila je 122 pacijenta te su došli do zaključka kako zavisnici o kupovini preko interneta češće obolijevaju od depresije i anksioznosti. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u časopisu “Sveobuhvatna psihologija“, a stručnjaci se nadaju da će njihov rad podstaći i druge na istraživanje ovog područja.

Takođe, imaju objašnjenje zašto sve češće dolazi do ove pojave.

– Do impulsivne kupovine dolazi zbog spoljašnjih faktora kao što su rasprodaje ili lijepe reklame – pojasnila je savjetnica za finansije Carry Ratle.

Osim toga, privlači ih i sve veći broj internet trgovina, sve dostupnije aplikacije koje olakšavaju kupovinu, kao i dostava na kućna vrata. Zbog svega toga, tvrde stručnjaci, raste i broj mladih koji postaju zavisni.