POSKUPLJENJE OGRJEVA: IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU?

656

Svi oni koji su u proteklom periodu pokušali snabdjeti se ogrjevom za narednu sezonu, doživjeli su neugodno iznenađenje.  Nakon što se cijena rezanog drveta povećala za 30%, za očekivati je bilo i da će se povećati i cijene ostalih energenata, ali niko nije mogao pretpostaviti da će 1 tona peleta, koji je prošle godine u ovom periodu koštala oko 300 KM, danas iznositi preko 600 KM.

„Da li se može naći krivac? Pa, teško. Postoji niz faktora koji su uvjetovali navedeno, poput globalne inflacije, energetske krize, ukrajinskog rata… Međutim, generalnu odgovornost, svakako, imaju vlasti na različitim nivoima zato što ništa ne čine kako bi se suzbila aktuelna ekonomska kriza“, rekao nam je Adnan Čavalić, ekonomski analitičar.

Zanimalo nas je da li ima potrebe za paničnom kupovinom, kojoj često pribjegavaju naši sugrađani.

„Generalno, mislim da nema, i to nas vodi u začarani krug rasta cijena. Do nestašica, jasno, neće doći i o tome upozoram već dvije godine. Doći će do rasta cijena, ali mi također hranimo taj rast cijena ukoliko održavamo tu paničnu kupovinu. Dosta građana je vidjelo, a podaci iz prvog kvartala pokazuju, da se kupovalo dosta više žitarica, brašna konkretno, koje se sada koristi u neke druge svrhe u kontekstu aktuelnih poplava“, rekao nam je naš sagovornik.

Razgovarali smo i na našim sugrađanima o tome kako se nose sa enormnim poskupljenjima kojima su izloženi u posljednjem periodu.

„Penzionerima je skupo. Skupo je i radniku, i on ima platu 500-600 KM, a pogotovo nekome ko mjesečno prima 300-400 KM“, rekao nam je jedan od razočaranih sugrađana.

„Pelet je poskupio 100%, ali i drva su poskupjela za 30%. Pitanje je hoće li to narod moći podnijeti ili neće. Penzije su se povećale za 1,5% i sve je skupo. Ne znam kako ćemo izaći na kraj ovu zimu“, riječi su još jednog Visočanina.

Naš sagovornik Čavalić smatra da smo dostigli plafonske cijene, odnosno da smo dosegli nivo kada ne možemo očekivati nekih značajnijih šokova. Prema njegovom mišljenju, teško je procijeniti kada se može očekivati potpuni kraj poskupljenjima, ali za očekivati je da bi se situacija do kraja godine mogla stabilizovati.

Ivana Dusper