Posjeta Davida Pettigrewa JKP “Gradska groblja” Visoko

258

U posjeti JKP “Gradska groblja” Visoko boravio je David Pettigrew, profesor filozofije na američkom univerzitetu Southern Connecticut State University, inače član Steering Commitee-a, kao i programa za izučavanje genocida na univerzitetu Yale. Također je član međunarodnog tima eksperata na kanadskom Institutu za istraživanje genocida, te član odbora Bosansko-američkog centra za istraživanje genocida iz Chicaga.

Pettigrew je tom prilikom razgovarao sa direktorom Emirom Dizdarom te njegovim pomoćnikom Kenanom Karavdićem, koji su gosta informisali o ekshumacijama i identifikacijama te organizacijom ukopa stradalih u proteklom ratu, a koji su bili pod ingerencijom JKP “Gradska groblja” Visoko.

Posebna pažnja je posvećena broju neidentifikovanih stradalih lica i daljem procesu identifikacije i pronalaženja posmrtnih ostataka stradalih osoba. Gospodin Pettigrew je podržao trud koje ovo preduzeće ulaže u procese ekshumacija i identifikacija te obećao podršku i pomoć u bilo kojem smislu da se ovi procesi ne zanemare i ne zaustave.

RTV Visoko/Visoko.co.ba