Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Popularna društvena mreža uvodi novine: Sada na Facebooku možete “legalno” imati dva profila

Društvena mreža Facebook predstavila je novu funkciju koja omogućava korisnicima da otvaraju dodatne profile, čime se korisnicima pruža mogućnost razdvajanja poslovnih i privatnih kontakata ili vođenja dvostrukog digitalnog života. Ova inovacija poštuje postojeća pravila i smjernice.

Praksa otvaranja više različitih profila za različite svrhe, od trolanja do želje za zaštitom privatnosti, postoji gotovo od samih početaka društvenih mreža. Korisnici su to često činili iz različitih razloga, bilo da se radi o zabavi, održavanju različitih online personifikacija ili prikrivanju stvarnog identiteta.

Međutim, takvi dodatni profili često su se tretirali kao odvojeni korisnici u skladu s pravilima korištenja društvenih mreža, što nije bilo potpuno “legalno”. Sada je Facebook, jedna od najvećih društvenih mreža, uveo mogućnost sasvim legitimnog otvaranja dodatnih ličnih profila koji su povezani s osnovnim profilom.

Ova inovacija ima za cilj omogućiti korisnicima da “organiziraju svoje iskustvo” na društvenoj mreži. Na primjer, korisnici koji žele imati jedan profil za lične svrhe i drugi za poslovne potrebe sada to mogu jednostavno postići bez potrebe za odjavljivanjem i ponovnim prijavljivanjem na različite profile. Promjena aktivnog profila bit će jednostavna, a izvršit će se klikom na profilnu fotografiju u postavkama.

Svaki od profila omogućuje korisnicima da imaju drugi krug prijatelja, učestvuju u različitim grupama i lajkaju različite stranice i interese. Ova inovacija prati uspješno lansiranje iste funkcije na Instagramu i prošlogodišnje testiranje na samom Facebooku.

Kada su u pitanju dodatne funkcije, novi (sekundarni) profili će za početak imati odvojen inbox za poruke iz Messengera, ali neće imati pristup sistemima kao što su Facebook Dating ili Marketplace. Podešavanja privatnosti moći će se uređivati za svaki profil zasebno, a prijatelji jednog profila neće vidjeti da isti korisnik ima i druge profile.

Važno je napomenuti da će politika autentičnosti ostati na snazi. To znači da će glavni korisnički profil morati imati “legalno” ime, koje odgovara imenu na ličnim dokumentima. Dodatni profili mogu biti otvoreni pod drugim imenima, ali ne smiju se koristiti za lažno predstavljanje ili zloupotrebu podataka.

RTV Visoko/Agencije

povezani članci

spot_img
spot_img

POPULARNO