POLOŽAJ U KOJEM SPAVATE VAŽAN JE KAO I DUŽINA SNA

203

U većini slučajeva, dovoljno je da spavate osam sati da biste se probudili svježi i puni energije. Međutim, sudeći prema novoj studiji, položaj u kojem spavate takođe ima ulogu u tome da li ćete se probuditi odmorni ili mrzovoljni.

U studiji je učestvovalo 1.012 ljudi starosti od 18 do 77 godina, od čega su 54,5 odsto žene, a 45,6 odsto muškarci, volonteri su odgovarali na pitanja o svojim navikama u spavanju.

Rezultati su vrlo zanimljivi! Najprije, učesnici koji spavaju na leđima prijavili su da najbolje spavaju i da se ujutru bude vrlo raspoloženi i motivisani za dan pred sobom. Sa druge strane, oko 40 odsto ispitanika koji spavaju na boku ili u fetus položaju kažu da spavaju loše i da se ujutru često bude mrzovoljni.

Isto je i kod onih koji spavaju na stomaku, a koji prijavljuju da se ujutru i ne bude naročito odmorni i svježi, u odnosu na one koji spavaju na leđima.

Ova studija osvrnula se i na one koji dijele krevet sa partnerom.

Među parovima najlošije spavaju oni partneri koji su jedno drugom okrenuti leđima – 37 odsto njih kaže da loše spava.

Ali, nije sve tako crno jer parovi koji spavaju u “kašika” položaju – kada jedan partner obgrli drugog s leđa – spavaju mnogo bolje, a 72 odsto njih kaže da su ujutru vrlo svježi i odmorni.

Istraživanje je pokazalo i da postoji veza između kvaliteta sna i prve stvari na koju pomislimo po buđenju. Ono što nije nimalo iznenađujuće je da oni koji loše spavaju čim otvore oči pomisle na to da bi još spavali.

Srećnici koji se bude odmorni i naspavani ujutru najčešće prvo pomisle na posao – 31 odsto muškaraca i 23 odsto žena.

Kada je riječ o onima koji se bude mrzovoljni i umorni, oko 44 odsto muškaraca i 39 odsto žena kažu da ujutru puštaju muziku da bi se razvedrili. Osim toga, oko 43 odsto muškaraca i 34 odsto žena koristi kafu da bi se ujutru odobrovoljili i razbudili.

Neki od njih, pak, vježbaju, neki šetaju kućnog ljubimca, a neki razgovaraju sa voljenom osobom.