Utorak, 23 Jula, 2024

Pojačane aktivnosti policije: Izdato 397 prekršajnih naloga, 46 vozača pod utjecajem alkohola

Nakon izvršenih analiza i procjena koje su vršene na nivou Uprave Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, tijekom proteklog vikenda na području svih policijskih stanica od strane policijskih timova provedene su pojačane aktivnosti s posebnim akcentom na sprječavanje zlouporabe opojnih droga, te kontrolu i sankcionisanje bahatih. vozača, višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja u oblasti saobraćaja.

Naznačene aktivnosti su poduzimane s ciljem preveniranja prometnih nezgoda, kao i smanjenja istih posljedica, dokumentiranja i sankcije prekršaja s posebnim naglaskom na sankcioniranje višestrukih povratnika u činjenju prometnih prekršaja koji svojom vožnjom ugrožavaju sigurnost drugih sudionika u prometu, te dokumentiranje kaznenih djela. U tom kontekstu, uspostavljeni su kontrolni punktovi, s ciljem pojačanih kontrola u saobraćaju, na kojima se vrši legitimisanje i detaljan pregled vozača i svih lica u vozilu, uključujući i preglede vozila.

U okviru pojačanih aktivnosti, u oblasti saobraćaja, javnog reda i mira, te kriminaliteta u dane 21.22 i 23.06.2024. godine, od strane policijskih timova Uprave policije na području svih policijskih stanica u Zeničko-dobojskom kantonu ostvareni su sljedeći rezultati:

– Kontrolisano je 1094 vozača i vozila,
– Izdato je 397 prekršajnih naloga za saobraćaj,
– 46 vozača je zatečeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola,
– 12 vozača je zatečeno da upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita,
– 3 vozača su zatečena pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom,
– 2 vozača su zatečena da upravljaju neregistrovanim motornim vozilom,
– Oduzeta su dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u prometu,
– Izvršen je pregled 613 lica i vozila po članu 25. Zakona o policijskim službenicima ZDK,
– Izdato je 29 prekršajnih naloga po javnom redu i miru, od čega je 7 prekršajnih naloga za uživanje opojne droge na javnom mjestu, 5 za prekršaj prosjačenjem, 2 prekršaja po Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i općine ZDK i 15 prekršajnih naloga po Općinskim odlukama. o javnom redu i miru.
– Oduzeto je 12 predmeta koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda,
– Izvršene su “Racije” u 7 ugostiteljskih objekata i kladionica,
– Zadokumentovano je 8 krivičnih djela iz oblasti zlouporabe opojnih droga, odnosno iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”, te jedno krivično djelo iz člana 239. KZ FBiH “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Kako bi se nivo sigurnosti podigao na najveći mogući nivo, te građanima osigurana puna lična i imovinska sigurnost, Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u narednom periodu nastaviti s provođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije