Utorak, 16 Jula, 2024

PODRŠKA AMBASADORICE REPUBLIKE AUSTRIJE PROJEKTIMA GRADONAČELNICE BABIĆ

Ambasadorica Republike Austrije u BiH NJ. E. dr. Ulrike Hartmann, boravila je danas u službenoj posjeti Visokom, u okviru koje je, sa gradonačelnicomAmrom Babić i njenim saradnicima, razgovarala o strateškom opredjeljenju i razvoju kraljevskog grada, kao i o drugim bitnim pitanjima, a tokom razgovora izražena je snažna podrška Amri Babić kao nezavisnoj gradonačelnici, čiji su projekti Grad Visoko učvrstili na listi najnaprednijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Politika stvaranja prijateljskih veza, koju gradonačelnica Babić svakodnevno nizom primjera provodi te na taj način otklanja sve barijere, prepoznata je još jednom kao formula uspjeha i napretka i od strane najeminentnijih međunarodnih političkih institucija.

Gradonačelnici Babić i njenom timu saradnika upućene su čestitke na razvoju Visokog kao lokalne zajednice te je poručeno kako je kraljevski grad najpozitivniji primjer istrajavanja u jedinstvu i realizaciji zacrtanih ciljeva, bez obzira na mnogobrojne prepreke.

Uvaženoj gošći i njenoj delegaciji su predstavljeni izazovi sa kojima se gradska vlast u Visokom redovno suočava kako bi poboljšala životne uslove svih građana, a ova prilika je iskorištena i da ih se upozna sa najosnovnijim historijskim i društvenim karakteristikama Visokog, kao kolijevke bosanskohercegovačke civilizacije.

Ambasadorica Hartmann je istakla zadovoljstvo na ukazanoj prilici da se upozna sa gradonačelnicom Babić i Visoko je okarakterisala kao dinamičnu i perspektivnu sredinu u kojoj lokalna vlast adekvatnim mjerama svakodnevno nastoji da kreira povoljniji životni ambijent za sve mještane, jačanjem privrednih i infrastrukturnih potencijala.

Tokom posjete ambasadorica Hartmann je upoznata i sa načinom funkcionisanja Gradske administracije te načinom pružanja usluga građanima, a predstavljeni su joj i najznačajniji detalji koji Grad Visoko čine turistički atraktivnim i investicijski pogodnim za ulaganja.

Istaknuto je i da su lokalne zajednice temelj svakog demokratskog društva te da u tom kontekstu, posebno kada je u pitanju funkcionisanje kompleksnog političkog sistema u BiH, zaslužuju adekvatniju pažnju viših nivoa vlasti, kako bi se prevazišle prepreke prilikom realizacije ambicioznog i sveobuhvatnog plana stvaranja uslova koji će doprinijeti ugodnijem životu lokalnog stanovništva.

Današnje riječi podrške, upućene od strane ambasadorice Hartmann, još jedan su u nizu pokazateljada lokalna vlast, predvođena gradonačelnicom Amrom Babić uspješno rješava nagomilane višedecenijske probleme, koji su Visoko sputavali u infrastrukturnom, privrednom i svakom drugom napretku i uz veliku podršku sugrađana, koja, sigurni smo, neće izostati ni u narednom periodu, slijedi realizacija novih kapitalnih projekata, koji će dodatno ojačati sve razvojne potencijale kraljevskog grada.

U okviru posjete, delegacija je obišla građevine u centru grada iz austrougarskog perioda, zatim Trg žrtava genocida u Srebrenici, gdje je ambasadorica Hartmann položila cvijeće.

Upriličen je i obilazak arheološkog područja Mili – krunidbenog i grobnog mjesta bosanskih kraljeva, proizvodnog pogona austrijske firme JuA Frischeis, lokaliteta Ravne, Starog grada Visoki i OŠ “Kulin Ban”, gdje su učenici i nastavnici pripremili prigodan program na njemačkom jeziku.

Slaven Mirković

povezani članci

Najnovije