OPĆINA VISOKO IZDVOJILA 130.000 KM ZA ADAPTACIJU ŠKOLSKIH OBJEKATA

283

Općina Visoko putem Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke posljednje četiri godine ulaže znatna finansijska sredstva za rekonstrukciju i sanaciju školskih objekata na području naše općine. Ista praksa je nastavljena i u 2019. godini.

Danas je upriličeno i svečano potpisivanje ugovora između predstavnika Općine Visoko – Općinske načelnice mr.sci. Amre Babić i izvođača navedenih radova: „Vizija“ d.o.o. Visoko, „Šing“ d.o.o. Visoko i „Arcon-in“ d.o.o. Zenica.

Radovi će se izvoditi u sljedećim školama:

  • OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre (Radovlje) – konverzija grijanja
  • OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Veliko Čajno – konverzija grijanja i zamjena portala
  • OŠ „Kulin Ban“ Visoko – sanacija krova sportske sale i zamjena portala
  • OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Dobrinje – zamjena portala
  • OŠ „Safvet-beg Bašagić“ Visoko – zamjena portala
  • OŠ „Alija Nametak“ Buci – sanacija sanitarnih čvorova
  • OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Podvinci – sanacija krovnih prostorija

Načelnica Babić ističe kako obrazovanje predstavlja veoma važan segment društva, bez obzira što nije u direktnoj općinskoj nadležnosti, nego u kantonalnoj:

„Godinama unazad brinemo se o našim školama, direktorima, nastavnicima i učenicima, kroz njihovu promociju, takmičenja i manifestacije. Trenutno smo usmjereni na prioritete osnovnih škola koje pokušavamo sanirati, uz raspoloživa sredstva iz Budžeta Općine Visoko za 2019.godinu. Nastojimo ravnomjerno, pošteno i pravedno rasporediti sredstva po svim školama i naseljenim mjestima, želeći da gradimo sistem društva jednakih vrijednosti.“

Na današnjem sastanku spomenuti su i planovi vezani za sufinansiranje konverzije sistema grijanja svih škola sa područja općine Visoko iz dobiti JP „Visoko Ekoenergija“, po uzoru na aktuelne radove konverzije grijanja u JU „Dom zdravlja“ Visoko.

Direktori osnovnih škola su izrazili veliku zahvalnost predstavnicima Općine Visoko na pokretanju i skoroj realizaciji neophodnih projekata, koji će riješiti njihove dugogodišnje probleme.