ODRŽANO PREDAVANJE O TEMI “LJEKOVITA SVOJSTVA PREHRAMBENIH PROIZVODA”

U Velikoj sali Gradske uprave, održano je predavanje o temi “Ljekovita svojstva prehrambenih proizvoda”, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane u BiH. Predavanju su prisustvovali članovi Udruženja pčelara, proizvođača voća, ljekovitog i organskog bilja, odjeljenje poljoprivrednih teničara te malinari sa područja grada Visokog.

Na predavanju su iznesene najinteresantnije kategorije prehrambenih proizvoda, koji se izdvajaju u negativnom kontekstu kada je u pitanju sigurnost hrane, a prisutni su dobili mogućnost da iznesu problematiku sa kojom se susreću.

“Pripremili smo i problematiku vezanu za uzgoj malina, jabuka, obzirom na to da se sve više i više, nažalost upotrebljavaju pesticidi koji su zabranjeni. I onda mi kao potrošači, i ja sam potrošač kao i vi, dolazimo u situaciju da konzumiramo proizvode koji nam nisu dovoljno sigurni”, rekao je Nijaz Bajramović, predavač današnjeg predavanja.

Prva znanstvena objašnjenja i spoznaje o prehrani i utjecaju na zdravlje, potječu iz 18. stoljeća, u istom stoljeću prvi put je uočeno da pojedine namirnice uistinu liječe određenu bolest. Na kraju, htjeli mi to ili ne, svi ćemo shvatiti važnost Hipokratove izreke: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”.

Dženeta Lopo

povezani članci

Najnovije