Obratite pažnju na ove znakove upozorenja da možda dobivate rak

656

Poznavanje znakova i simptoma raka ključno je za ranu dijagnozu i liječenje, kažu liječnici.

“S toliko vrsta raka, simptomi i znakovi upozorenja mogu varirati od slučaja do slučaja”, kaže onkolog Timothy Cox, dr. Med.

“Međutim, nagle i neobjašnjive promjene na vanjskoj strani vašeg tijela obično su znak da se nešto događa iznutra. Najbolji način da rano otkrijete rak je redovita samoprovjera. Uvijek obratite pažnju na vlastito tijelo.”

Evo pet znakova upozorenja na mogući rak, prema liječnicima.

Mršavljenje

Iznenadno, neobjašnjivo mršavljenje moglo bi biti znak raka, upozoravaju stručnjaci. “Za mnoge ljude s rakom, ovaj neobjašnjivi gubitak težine jedan je od prvih pokazatelja bolesti”, kaže hematolog i onkolog Munveer Bhangoo, dr. Med. “Netko tko izgubi tu količinu kilograma bez jasnog razloga trebao bi posjetiti svog liječnika kako bi utvrdio što ga uzrokuje.”

Umor

“Ekstremni umor koji ne popušta nakon odmora može biti rani znak raka”, poručuje Johns Hopkins Medicine. “Rak koristi hranjive tvari vašeg tijela za rast i napredovanje, tako da te hranjive tvari više ne obnavljaju vaše tijelo. Ova ‘krađa hranjivih tvari’ može učiniti da se osjećate izuzetno umorno.”

Promjene na koži

Pratite sve promjene na koži, posebno madeže i pjege. “Novi madeži, pjege i druge promjene na koži mogu biti rani znak raka kože”, kaže dr. Cox.

Otekline i kvržice

Kvržice i otekline mogle bi biti znak raka i nikada ih se ne smije zanemariti, kažu liječnici. “Obično su povećani testis ili mala kvržica mogući prvi znakovi raka testisa”, kaže Jennifer A. Linehan, dr. Med. “Svaku kvržicu, povećanje, bol ili otečenost liječnik treba procijeniti što je prije moguće. Ostali simptomi raka testisa obično se pojavljuju tek nakon što se rak proširi na druge dijelove tijela.”

Bol

Stalna bol koja ne prestaje može biti znak raka. “Ako imate stalnu bol i to ne prolazi s lijekovima, vježbanjem ili drugim tehnikama ublažavanja boli, nešto možda ne radi kako treba u vašem tijelu”, kaže dr. Cox. “Trajne glavobolje mogu biti znak tumora na mozgu, a bol u trbuhu ili zdjelici može biti znak raka debelog crijeva, rektuma ili jajnika.”

ba.n1info.com