OBILJEŽENA KRSNA SLAVA I 164. GODIŠNJICA POSTOJANJA HRAMA SV. PROKOPIJA U VISOKOM

132

Srpska pravoslavna crkva opštine Visoko danas je povodom 164. godine Hrama svetog Prokopija i krsne slave crkve, upriličila prigodan program kojem je prisustvovao veći broj vjernika iz Visokog ali i Visočana koji su nekad živjeli u Visokom i okolini, a danas nastanjenih u bh. entitetu Republika Srpska ili dijaspori.

Pravoslavni Hrama sv. Prokopija, koji je izgrađen 1857. godine smatra se za jedan od najstarijih na području centralne Bosne. 

Obilježavanje je počelo služenjem Svete liturgije.

Nakon liturgije upriličena je ophodnja trokratna litija i trpeza ljubavi, odnosno svečani ručak u Svetosavskom domu.

Obilježavanju 164. godišnjice Hrama svetog Prokopija i krsne slave crkve prisustvovali su i gradonačelnik Mirza Ganić te glavnim imam Medžlisa islamske zajednice Visoko Midhat ef. Čakalović koje je protojerej Miljan Rađenović upoznao sa obnovom crkve koja traje već dvije godine i radovima koji bi trebali započeti u unutrašnjosti hrama.

Hramu su kumovali Slobodan i Žana Kovačević iz Istočnog Sarajeva, a za kumovanje naredne godine prijavio se Nikša Ćurić koji trenutno živi u Banjaluci, a rodom je iz visočkog sela Grad.

U dijelu kulturno-umjetničkog programa nastupila je etno-grupa sestre Danijela i Ilijana Kovač, pjevačka izvorna grupa “Sveti Vasilije Ostroški” iz Rogatice, a gosti su bili Kulturno-umjetničko društvo “Abrašević” iz Niša koji su, između ostalog, izveli tri spleta igara i to iz niškog kraja, vlaške i igre iz Vranja.

Siniša Subotić