Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Obilježena godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i saboraca Safeta Subaše i Amira Bajraktarevića

U petak je obilježena pogibija komandanta Teufika Tufe Buze i njegovih saboraca Safeta Subaše i Amira Bajraktarevića.

Delegacije Gradske uprave Visoko, Koordinacije boračkih udruženja, kao i veliki broj građana odali su počast na Spomen – obilježju šehidima i poginulim borcima, a nakon toga je upriličen i obilazak mjesta pogibije u Čifluku i na Vrelima, gdje je održan i čas historije za sve prisutne, a na kojem je govorio Mirsad Numanović.

-“Naši heroji. Heroji koje pamtimo i na koje čuvamo sjećanje. Heroji iz kojih crpimo snagu i novim generacijama šaljemo poruke kako se voli domovina. Danas se sjećamo Tufe Buze, Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše. Sjećamo se i svih drugih šehida i poginulih boraca, jer su svi oni dali svoje živote da bismo mi danas ovdje u miru mogli živjeti. Borba nije bila uzaludna, pobijedili smo. Pobijedili smo jer smo ostali i opstali na ovim prostorima. Imamo slobodu, radimo, obrazujemo se i pamtimo. Pamtimo sve i pamtit ćemo! Do danas prošli smo različite faze i postali svjesniji da je zaista i poslije rata rat. Neprijatelj ne miruje. Tome svjedočimo svaki dan, agresija na malo drugačiji način. Za razumom obdarene ljude sve je jasno. Zato s ovog mjesta poručujem budimo jedinstveni, budimo jedni uz druge i volimo jedni druge. Nikada nam nije bilo više potrebno jedinstvo nego danas. Siguran sam da bi ovakve poruke poslao i naš Tufo Buza. Neka naši heroji budu naši uzori koje nikada nećemo zaboraviti.” – u svom obraćanju istakao je gradonačelnik Ganić.

Program obilježavanja nastavljen je obilaskom mezara rahmetli Teufika Tufe Buze, Safeta Subaše i Amira Bajraktarevića, dobitnika najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“, kao i obilaskom porodica heroja.

Gradska uprava Visoko

povezani članci

Najnovije