Obilježavanje / Danas je Majčin dan: Kako je nastao i zašto je simbol bijeli karanfil

90

Danas se širom svijeta slavi Majčin dan, dan posvećen majkama koji se tradicionalno obilježava druge nedjelje u maju.

Kroz historiju Majčin dan različito se obilježavao u raznim zemljama. Status blagdana prvo je dobio u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se početkom 20. stoljeća u Graftonu u Zapadnoj Virginiji počinje obilježavati Spomendan svih majki zahvaljujući Anni Jarvis, koja je na taj način željela sačuvati sjećanje na svoju majku Ann Reeves Jarvis koja se borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u maju, te ustanoviti blagdan u čast svim majkama.

Nakon mise koja je bila upriličena nekoliko godina kasnije u znak sjećanja na njenu majku, svim je drugim majkama u crkvi dijelila bijele karanfile, omiljeni cvijet svoje majke.

Njena želja bila je da se Dan majki obilježava u cijeloj Americi, a kasnije i u svijetu. No, američki kongres prvo je odbio prijedlog da se taj dan službeno slavi, piše Britannica.

“Najbolje da slavimo i dan svekrvi – komentirali su u kongresu. Ipak, Anna se uspjela izboriti za svoju ideju te se Majčin dan u Americi slavi od 1911. godine.

Tadašnji predsjednik SAD-a Woodrow Wilson je tri godine kasnije odredio da se Majčin dan slavi druge nedjelje u maju.

Iako je bila presretna što je ideja njene majke napokon zaživjela, dvadesetih godina prošlog stoljeća Anna je doživjela veliko razočarenje. Naime, Majčin dan počeo se komercijalizirati. Trgovci su na njemu počeli zarađivati – pojavili su se razni skupi suveniri, a cvjećare su u maju podizale cijene bijelih karanfila.

“Od dana koji je trebao biti posvećen porodici, protjecati u intimnoj atmosferi uz cvijeće i darove koje su djeca izradila za svoje majke, stvorila sam čudovište. Pozivam sve da ne kupuju, nego da izrađuju poklone jer su oni znak pažnje, a ne platežne moći – rekla je i kasnije prijetila tužbama kompanijama koje su se htjele obogatiti prodajom skupih čestitki za taj dan.

No, nakon SAD-a Majčin dan se počeo obilježavati u Engleskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj i Austriji.

Običaj se proširio po cijelom svijetu, no u komunističkim zemljama poput SFRJ nije zaživio jer su ga smatrali ‘tvorevinom zapadnog svijeta’.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba