NEDJELJNI FOTO BIJEG IZNAD GRADA

809

Nekada je jako teško pronaći motiv da iz gradskog smoga i magle utekneš na propuhivanje pet kilometara iznad grada. Nedjeljni snijeg sa par centimetara je bio dovoljan.

Radnici JKP „Visoko“ su već raščistili staze, tako da se za snijegom koji „škripi pod nogama“ moralo pobjeći dalje. Neko to radi taxi vozilicama, jer visočke „auto lole“ vole gasirati pod ručnom. Ima se para, ima se s’ čim.

Ove nedjelje do energetskih izvora zdravlja nije bilo lako. Vrhunska poledica i za vozače i za pješake. Kad „sve četiri“ odu u zrak, ostane modrica kao suvenir na neoprezno penjanje ka gejzirima energetskog osvježenja u Arheološkom parku Ravne 2.

U parku malo malo sankanja, malo grudvanja, malo šetanja, malo osvajanja strmina. Inje prije snijega je dodatno ukrasilo borove, jelke, grmove…

Od Dubrava do Javora prelijepa zimska idila i nešto šljake na putu, kako bi „golfovi dvojke“ lakše dovukli logistiku za holesterol party. Kažu gladan januar. Ma vazda padne neka refena za sitan party uz 4 „centa“ snijega.

I onda kompozicija livada koju neko zove Dolije. Malo potok, malo rezervoar i onda malo uspona gdje kros motori treniraju. Tada se probude mišići na nogama koje čovjek zaboravi da ima. Preporučljivo sportistima. Trka po snijegu uz priličan uspon.

Ići okomito stazom kros motoraša prema Hranjku je nemoguća misija, pa se skrene lijevo i onda par stotina brdovitog kanala do ravnine i puta prema Didetovom gaju.

Još mjesec dva i čekamo prelijepe nijanse lila boje martovskih kaćuna. Kratak februar. Eto marta, a eto i Ramazana. Šuma prelijepa na Banjaruši. Pahulje upile sve zvukove motorki. Ostane dilema da li da se skrene do Zombija, produži Staklenjacima ili napadne nizbrdica sa desne strane Visočice.

Mrak bira spust opcije 3. Dok je rasvjete ima i zimske idile. Do Crvene zemlje i naniže led i pokušaji raznih Lauda da se popnu uz „visočku kobiljaču“. Nema šanse. Možda lanci i pogon na 4 točka. Mada…

Onda niz Podklisu, pa kraj Konfekcije na Siciliju. Lijepo je iznenaditi pluća. I kada viber dokači neku wi fi mrežu stignu fotke „napada na Vareš“ preko Podvinaca.

Na pitanje jel’ osvojena Ostrlja(vareško selo bez stanovnika), odgovor ZAJEDNO ĆEMO!!!

Nije problem.

Više fotografija klikom OVDJE